AKTUELNO

Postoji nekoliko trikova za pronalaženje idealnog avokada. Moraćete da se osim čula dodira oslonite i na svoj vid.

Nedovoljno zreo avokado izgleda zeleno i gladak je na dodir. Takođe po težini je dosta teži od zrelog. Kada je avokado dovoljno zreo njegova kora postaje tamnozelena, do skoro crne boje. Takođe, tekstura avokada nije više glatka, već po sebi ima brazde.

Ako je vaš avokado zreo i spreman za upotrebu, potrebno je da ga držite u frižideru dok ne poželite da ga pojedete. Avokado ima tendenciju da se vrlo brzo iz čvrstog oblika pretvori u neprepoznatljivu kašu, tako da čuvanje na hladnom mestu doprinosi produženju njegovog roka trajanja. Ako utvrdite da avokado nije dovoljno zreo, potrebno je da ga držite van frižidera namanje tri do četiri dana. Ukoliko ga u ovom slučaju budete držali u frižideru može se desiti da ga hladnoća omete u sazrevanju.

Jedan od trikova kojim se možete poslužiti kako biste ubrzali proces zrenja vašeg avokada je sledeći: stavite ga u papirnu kesu zajedno sa zrelom bananom. Banana oslobađa gas koji se naziva etilen, a on pokreće proces zrenja. Takođe ako nemate pri ruci bananu, postavka avokada na osunčanom mestu u kući pospešiće njegovo zrenje.

#avokado