AKTUELNO

Možda vam se čini da je priprema mesa jedan od najjednostavnijih kuhinjskih poslova, ali grešite. Mali trikovi će vam pomoći da bez muke napravite specijalitet za ponos.

1. Koristite istu dasku za sečenje za pripremu mesa i povrća - Sirovo meso može da ostavi bakterije na svim površinama sa kojima dođe u kontakt. To uključuje daske za sečenje, noževe ili vaše ruke. Zato se preporučuje da se za pripremu mesa i ostalih namirnica koristi različita daska za sečenje. Ukoliko imate samo jednu, najpre isecite samo povrće a kasnije krenite s pripremom mesa.

2. Odmrzavate meso na sobnoj temperaturi - Temperatura pogodna za širenje bakterija je između 4 i 60 stepeni C. Zato ne praktikujte da odmrzavate meso na sobnoj temperaturi. Preporučljivo je da to uradite potapanjem mesa u hladnu vodu ili tako što ćete ga postepeno odmrznuti u frižideru.

3. Meso sečete čim je spremljeno - Veoma je važno da pustite meso da se ohladi nekoliko minuta nakon kuvanja ili pečenja. Tako će se sokovi lepo rasporediti po mesu. Nakon pripreme pilećih šnicli ili krmenadli sačekajte bar 5 minuta, a ako ste ispekli pile, pustite ga da se ohladi bar 20 -30 minuta.

4. Predugo čuvate sirovo meso u frižideru - Preporučuje se da sveže mleveno meso, živinsko meso ili morske plodove držite u frižideru najviše dva dana. Bifteci i veći komadi mesa mogu stajati i do 5 dana. Zato, ako ne planirate odmah da iskoristite meso, zamrznite ga.

5. Ne zamrzavate meso na pravilan način - Nakon kupovine mesa nemojte samo da ga stavite u zamrzivač i zaboravite na njega. Meso će zadržati duže svoj kvalitet ako ga pre zamrzavanja umotate u aluminijumsku foliju a zatim stavite u kesu za zamrzavanje.

#Meso