AKTUELNO

Zbog pandemije i sve komplikovanije procedure odlaska na more i druge turističke destinacije u inostranstvu, banjska i klimatska lečilišta u našoj zemlji su pravi hit ovog leta.

Najbolju posetu, čak i iznad najoptimističnijih prognoza turističkih poslenika, beleže Vrnjačka i Soko Banja.

"U Vrnjačkoj Banji trenutno boravi više od pet hiljada gostiju, popunjenost hotela je na nivou od 80 odsto što je izuzetna poseta ako se imaju u vidu sve okolnosti prouzrokovane koronavirusom kojim je zahvaćen ceo svet", kaže za RINU, Ivan Trifunović, direktor Turističke organizacije Vrnjačka Banja.

"Bez obzira na vanrednu situaciji koja će, prema najavama nadležnih, biti uvedena uoči predstojećeg vikenda, još bolju popunjenost, i do 90 procenata, očekujemo u narednih desetak dana pa sve do kraja leta. Ove impresivne brojke se odnose na hotelski smeštaj mada je, zahvaljujući visokom broju izdatih vaučera,veoma dobra poseta i u domaćoj radinosti“, dodaje Trifunović.

I hotelijeri su zadovoljni naročito,kako ističu, ako se imaju u vidu problemi s kojima se suočavaju njihove kolege u zemljama u okruženju pa i šire. Nema otkazivanja aranžmana i rezervacija što je retkost u današnjim prilikama.

Većina hotela je opremljena dezo tunelima i prečišćivačima za vazduh koji štite ne samo od virusa nego i od duvanskog dima, bakterija, grinja i polena.

Foto: Foto/Google Maps

Besprekorno uređeni banjski park u oazi mira i tišine sa čuvenom promenadom kao i celokupna infrastruktura,počev od prilaznih puteva do atraktivnih fontana i drugih sadržaja pružaju gostima idealne uslove za lečenje i odmor koje upotpunjuje tradicionalno gostoprimstvo Vrnjčana.

Turistička organizacija Vrnjačke Banje pripremila je za svoje goste niz interesantnih kulturno-zabavnih manifestacija koji će im boravak u kraljici banjskog turizma na obroncima Goča učiniti još lepšim, sadržajnijim i prijatnijim.

"Pratimo epidemiološku situaciju i poštujemo sve mere nadležnih jer nam je zdravlje gostiju primarni cilj i obaveza. Ukupnoj situaciji u zemlji prilagodićemo format svih planiranih manifestacija, počev od tradicionalnog Vrnjačkog karnevala koji će uprkos neophodnih promena u organizaciji, formi i sadržajima zadržati dinamiku i energiju po kojima je prepoznatljiv punih 15 godina. Pored toga, kulturnu ponudu Vrnjačke Banje u julu i avgustu predstavljaće pozorišne predstave, izložbe, književne večeri, zatim drugi Internacionalni festival pozorišta u amfiteatru ,"Danilo Bata Stojković", LOVE FEST, 44.Festival filmskog scenarija i druge manifestacije", kaže Trifunović.

Foto: Foto/Google Maps

U Turističkoj organizaciji Vrnjačka Banja takođe ističu da će, ukoliko predložene mere za sprečavanje širenja koronavirusa i zaštite zdravlja ljudi budu na snazi i u špicu turističke sezone, nastupi karnevalskih povorki, koncerti i druge manifestacije biti razmešteni na više lokacija sa mnogo manjim grupama gostiju.

Što se Soko Banje tiče, ona se nalazi na visini od 400 metara nadmorske visine. Kroz Sokobanju protiče reka Sokobanjska Moravica.

Poznata je turistička odrednica za rekreativni, a posebno banjski turizam. Nalazi se između karpatskih i balkanskih planina, Rtnja i Ozrena. Za Sokobanju su vezani i Lepterija, izletište koje se nalazi uz Sokobanjsku Moravicu, i poznati srednjevekovni grad: Soko Grad.

#Putovanja

#Srbija

#Vrnjačka banja