AKTUELNO

Oko 40 odsto soba u smeštajnim objektima u Italiji rezervisano je za strane i domaće turiste putem interneta za avgust, kada je tradicionalno vrhunac italijanske turističke sezone, podaci su nacionalne agencija za turizam ENIT.

Gradovi kulture i umetnosti poput Venecije i Rima, koji u velikoj meri zavise od međunarodnog turizma, najteže su pogođeni turističkom krizom koju je izazvala pandemija, pokazuju podaci ENIT-a.U Veneciji je na raspolaganju čak 68 odsto soba tokom avgusta.

Prema podacima ENIT-a, ovog leta na odmor će otići 54 odsto porodica u Italiji, 38 odsto parova, kao i 23,7 odsto penzionera koji ne odustaju od letovanja ove sezone.

Dodaje se da će većina putnika, njih 56 odsto, biti muškarci, stari između 36 i 55 godina (40 odsto).U cilju oporavka turizma Italija je predstavila šemu "bonusa" koji se može iskoristiti za plaćanje smeštaja u toj zemlji od 1. jula ,a kojom je predviđeno 500 evra za porodice sa nižim primanjima koje imaju tri i više člana, 300 evra za parove i 150 evra za samce.Italija je 3. juna otvorila granice za zemlje EU i Šengena, posle oko tri meseca blokade zbog korona virusa.

Za državljane Srbije, za koje je prethodno bio moguć ulazak u Italiju samo u posebnim slučajevima, od 1. jula nije potrebno obrazložiti putovanje, ali postoji obaveza karantina u trajanju od 14 dana.Turizam je jedan od glavnih sektora italijanske privrede i čini oko 13 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

#Putovanja