AKTUELNO

Nutricionista Dana Džejms naglašava kako je mršavljenje kompleksan proces jer nema veze samo s hranom i vežbanjem te da put do vitke linije nije samo unošenje manje kalorija nego što ih potrošimo.

Faktori poput hormona, spavanja, upala, mikrobioma u crevima, lekova, neizraženih emocija i gena utiču na to hoćete li smršati ili ne.

Danino pravilo mršavljenja glasi: Promene masnoća u telu = hrana + kretanje + hormoni + spavanje + mikrobiom u crevima + upala + lekovi + neizražene emocije + geni

Foto: Pixabay.com

Spavanje

Nedostatak sna povećava osećaj gladi i unos hrane jer ugljenhidrati i masnoće podstiču rad mozga nakon nedovoljno sna. Kako bi se to spriječilo, preporuka je spavati minimalno sedam sati dnevno.

Foto: Unsplash.com

Neizraženi osećaji

Svoje klijente koji se iznenada udebljaju često pita postoje li neki osećaji koje ne pokazuju. To može biti svađa s nekim do koga nam je stalo, a kojoj se ne nazire kraj, ili nešto što se dogodilo kada smo bili mlađi, a što je na nas imalo negativan uticaj.

Foto: Pixabay.com

Hormoni

Hormoni štitnjače imaju važnu ulogu u regulisanju metabolizma, ali postoje i drugi hormoni koji utiču na debljanje i mršavljenje. To uključuje insulin, glukagon, leptin, grelin, kortizol, adrenalin te polne hormone estrogen, progesteron i testosteron. 

Foto: Unsplash.com

Upala

Dana napominje kako je takođe važno obratiti pažnju na to koja hrana uzrokuje upalu te je izbegavati. Preporučuje veću konzumaciju povrća te manju konzumaciju nezdrave hrane. Nutricionista takođe preporučuje da se tokom četiri nedelje izbjegavaju gluten i mlečni proizvodi kako bi se lakše došlo do uzroka neravnoteže u crevnom mikrobiomu te da se proveri nivo žive u organizmu.

Autor: Pink.rs

#Dijeta

#greške