AKTUELNO

Da bi ovi psi bili u blizini dece vi morate biti izuzetno dobar trener koji će znati da vaspita psa.

Uz pravilan odgoj, disciplinu i nadzor većina pasmina pasa čine divne kućne ljubimce, ali neke pasmine po tom pitanju predstavljaju veći izazov od drugih pa nisu najbolji izbor za porodice s malom decom, naročito ako je reč o neiskusnim vlasnicima. Reč je o psima izuzetno čvrstog karaktera, velike samovolje, a često i tvrdoglavima zbog čega treba dobro razmisliti pre nego ih nabavite ukoliko imate malu decu.

1. Rotvajler

Rotvajler je divna, moćna životinja, ali može negativno da reaguje pa čak i da napadne dete ako, na primer dete vikne i pobegne. Pas može instinktivno potrčati za detetom jer mu je u genetskom kodu da trči za plenom, a problem je jer ga je teško zaustaviti kada jednom krene. Uz ispravnu socijalizaciju i trening rotvajler se može odlično uklopiti u porodicu s decom, ali važno je da bude pod nadzorom. Na primer, ako vidi da se deca iz njegove porodice grublje igraju s drugom decom, rotvajler to može protumačiti kao da njegovu decu neko napada pa može da reaguje.

2. Akita

Akita koja je u porodicu došla kao štene i rasla zajedno s decom vrlo verovatno će biti tolerantna prema toj deci, ali možda ne i prema tuđoj deci. Postoji opšte pravilo da ovu pasminu, kao ni bilo koju drugu veliku pasminu, nije preporučljivo ostavljati samu s decom mlađom od 12 godina. Akite ne vole kada ih neko zadirkuje i mogu reagovati griženjem.

Kao i rotvajler, akita može grublju dečju igru protumačiti kao napad te će probati da zaštiti svoju decu. Akiti brzo sve dosadi i želi da sve radi na svoj način. Ova pasmina zahteva strpljenje i doslednost. Akita kojoj je dosadno i nije pravilno dresirana ili je ostavljena bez nadzora, može da postane destruktivna i "teška".

3. Aljaski malamut

Ova pasmina uzgajana je za vuču teških tereta što znači da je reč o izuzetno snažnom psu što je i glavni razlog zašto porodica s decom mora dobro da razmisli pre nego uzme aljaskog malamuta. Dobra je strana što su pripadnici ove pasmine vesele naravi i prijateljski raspoloženi, ali ne preporučuje se da ga dete vodi u šetnju jer će ga prejako vući. Još jedan razlog zašto aljaski malamut nije najbolji izbor za porodicu s malom decom je taj što je reč o dugodlakom psu koji se jako puno linja.

Foto: Unsplash.com

4. Sibirski haski

Predivnog, divljeg izgleda, sibirski haski je pas koji je po prirodi zaigran i vrlo energičan. Mogu biti prijateljski raspoloženi, ali zbog njihovih specifičnih potreba, inteligencije i potpune odsutnosti nagona za čuvanjem, možda nisu najbolji kućni ljubimci za decu. Sibirski haski nije agresivan prema ljudima, ali njegovo nagonsko ponašanje i linjanje mogu stvarati probleme. Haskija treba socijalizovati s drugim psima i pritom treba biti oprezan jer male životinje može doživljavati kao plen. Ova pasmina linja se kroz celu godinu što može izazvati ili pojačati alergiju kod dece.

5. Bulmastif

Za porodicu s decom koja tek uče da hodaju, bulmastif nije najbolji izbor za kućnog ljubimca. Bulmastifi su impresivni psi, ali zbog svoje gigantske veličine nisu idealni ljubimci za porodicu s malom decom. Vlasnici bulmastifa moraju biti svesni da ovaj pas puno slini i često ispušta gasove te da može pokazati agresivnost prema drugim životinjama i neznancima. Dobra strana je što nisu preterano aktivni psi te im neće smetati kada ostanu sami kod kuće.

6. Ši - Cu

Mnogi uzgajivači pasmine Ši Cu (i drugih malih pasmina) ne žele da prodaju štene porodici s decom mlađom od sedam godina. Živahne i odane naravi, Ši Cu može biti divan kućni ljubimac za odrasle i stariju decu, ali manja deca često ne razumeju da pas nije uvek raspoložen za igru. Ši Cu se obično dobro slaže s drugim ljubimcima i psima, ali ukoliko ga ne učite pravilima ponašanja, njegova tvrdoglava i agresivna narav može prevladati. Ukoliko razvije sindrom malog psa može biti vrlo mrzovoljan pa može ugristi ako se iziritira ili uplaši. Takođe, skloni su da postanu vrlo teritorijalni ako misle da su vođa čopora, a takvo ponašanje kod ove pasmine deca često podstiču.

7. Pekinezer

Deca teško odole tome da ovog slatkiša ne vuku za dlaku, rep ili uši – a pekinezer to ne voli i kad tad će se "osvetiti". Skloni su razvijanju sindroma malog psa zbog čega se deca često neće znati nositi s pekinezerom, naročito ako se psa stalno tetoši i odnosi prema njemu kao prema bebi, zbog čega može početi da veruje da je on vođa čopora. Pekinezer je tada sklon da postane svojeglav, prgav i agresivan. Ovoj pasmini trebaju stroga pravila, vlasnik koji ima jaku volju, pravilno učenje i puno kretanja.

8. Doberman

Reč je o vrlo inteligentnoj, snažnoj pasmini čiji pripadnici čine odlične pse čuvare. Imaju snažan zaštitnički instinkt zbog čega će nepoznati ljudi razmisliti dvaput pre nego im priđu ili učine nešto nažao njihovim vlasnicima. Međutim, zbog sklonosti da budu izrazito tvrdoglavi i zbog njihove ogromne energičnosti, dobermani se ne preporučaju porodici s malim decom kao ni neiskusnim vlasnicima pasa. Mogu postati vrlo samovoljni i teški za ophođenje ako se vlasnik ne dokaže kao autoritet i ako ne zahteva poštovanje.

Dobermani nisu agresivni psi osim ako ne misle da brane svoje vlasnike ili svoju teritoriju. Zbog toga moraju da budu pod nadzorom kada su tuđa deca u njihovoj blizini. Sa svakom pridošlicom doberman se mora polako upoznati kako ne bi bio zbunjen.

Foto: Unsplash.com

9. Dalmatinac

Uzgojen da trči kilometrima, Dalmatinac je i danas poznat po svojoj neumornosti zbog čega može biti preenergičan pas za malu decu. Dalmatinci su vrlo aktivni psi koji zahtevaju mnogo istrčavanja i fizičke aktivnosti. Dalmatincu kome je dosadno i u kome se nakupila nepotrošena energija može početi da laje, kopa ili pokazuje znakove agresije. Zbog tolike količine energije ova pasmina takođe nije idealna za držanje u stanu.

Reč je o vrlo inteligentnim psima koji će pokušati da isteraju vlastitu volju što znači da traže konstantnu disciplinu. Njihova inteligencija čini ih i psima kojima nije jednostavno "upravljati". Zbog sveta toga dalmatinac se neće najbolje slagati s malom decom, ali hoće s većom, dobro odgojenom decom koja će se znati nositi s ovim specifičnim psom čvrstog karaktera.

10. Džek Rasel terijer

Manji pas koji voli da kopa i laje, Džek Rasel terijer nije pasmina pogodna za svaki dom. Imaju vrlo izraženu samovolju zbog čega traže čvrstu i konzistentnu dresuru. Krasi ga narav čuvara zbog čega ovaj pas može biti vrlo teritorijalan i može reagovati naglo na nepoznatu osobu, psa ili neku okolnost s kojom nije upoznat.

Džek Rasel terijer može biti izazov i za iskusne vlasnike pasa pa se ne preporučuje neiskustnim vlasnicima kao ni porodici s malo decom. Veća deca bolje će znati "ceniti" inteligenciju ovoga psa, ali mala deca mogu ga učiniti razdražljivim. Džek Rasel neće mirno podnositi da ga neko vuče, štipa i dira pa može uštinuti zubima onoga ko narušava njegov lični prostor.

#ljubimci

#životinje