AKTUELNO

Popunjeni onlajn PLF upit za lociranje putnika i QR kod od sutra su obavezni za sve turiste koji će se uputiti put Grčke.

Ovim obrascem, koji se popunjava najkasnije 48 sati pre ulaska u zemlju, granični carinici imaće informacije o adresi boravka putnika, kao i dužini zadržavanja u zemlji, radi lakšeg reagovanja u slučaju pojave simptoma virusa korona.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta) Aleksandar Seničić kaže za Kurir da će svi turisti koji putuju u Grčku morati da imaju kod, ali da će se tolerisati grupama koje polaze 1. i 2. jula i ako ga nemaju, s obzirom na to da je formular grčka vlada objavila tek ovog vikenda.

Procedura

- PLF formular se pojavio pre dva dana, a putnici koji će krenuti sutra već kasne sa prijavom. Ipak, imamo informaciju da će im grčki granični policajci izaći u susret - naveo je on i dodao da sve turističke agencije imaju obrazac, ali da oni koji žele sami da putuju, mogu da ga popune na sajtu vlade Grčke.

Podaci koje treba uneti:

- Prevozno sredstvo - Registarski broj vozila - Datum ulaska u Grčku - Granični prelaz - Ime, prezime, pol, broj godina, telefon, imejl adresa i broj pasoša - Adresa stalnog prebivališta - Adresa boravka u Grčkoj s nazivom hotela ili apartmana - Kontakt osobe kojoj ćete biti dostupni u narednih 30 dana

QR kod ćete dobiti odlaskom na sajt i popunjavanjem upita, gde svi turisti upisuju koje će prevozno sredstvo koristiti, registarski broj vozila, datum ulaska u Grčku i koji granični prelaz će koristiti. Ostavljaju se lični podaci - ime, prezime, pol, broj godina, kao i telefon, imejl adresa i broj pasoša. Neophodno je označiti adresu stalnog prebivališta, kao i onu u kojem ćete boraviti narednih dana, uz naziv hotela ili apartmana. Ukoliko ste u poslednjih 14 dana boravili u inostranstvu, obavezno napisati u kojoj zemlji. Ako letujete sa decom, upit je moguće popuniti i za njih. Na kraju, ostavlja se kontakt osobe kojoj ćete biti dostupni u narednih 30 dana.

Foto: Tanjug AP/Yorgos Karahalis

Samo testiranja U Tursku, Tunis i Egipat bez obrasca

Nove mere uvela je samo Grčka, dok za turiste koji putuju na letovanje u Tursku, Tunis ili Egipat nema posebnih protokola, osim nasumičnog testiranja na koronavirus na granicama, rekao je Seničić. - Očekuje se da će se i to ukinuti od 15. jula. Ni na jednoj od destinacija na kojoj se nalaze naši turisti nije bilo pozitivnih, niti je bilo koji naš gost u karantinu - rekao je on.

Izbeći gužve

- To su uobičajeni podaci koje smo davali na ulazu u Grčku, samo što ga ove godine popunjavamo onlajn. Time je proces pojednostavljen, a izbeći će se gužve i zadržavanja na granici, što je svakako i jedna od mera u borbi protiv pandemije virusa korona - istakao je Seničić.

Podaci upita prosleđuju se jedinstvenom informativnom sistemu na obradu, a putnicima stiže mejl sa QR kodom, koji mogu odštampati ili sačuvati u telefonu, a koji će po dolasku na kontrolni punkt dati na uvid.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Otvaranje granica EU Srbija na listi

Zemlje članice EU trebalo bi da se izjasne o spisku zemalja prema kojima bi od sutra bile otvorene spoljne granice EU, a na čijoj preliminarnoj listi se, pored 14 zemalja, nalazi i Srbija. U Evropskoj komisiji navode da su oni dali svoje preporuke o kriterijumima koji se odnose na zdravstvenu situaciju u trećim zemljama, koja bi trebalo da bude slična ili bolja u odnosu na EU, mogućnost održavanja mera zaštite tokom putovanja i reciprocitet za putovanja građana iz EU u treću zemlju. U Komisiji su predložili da se među prvima na listi nađu zemlje zapadnog Balkana, obrazlažući to i bliskim odnosima i integracionom politikom EU sa regionom. Na preliminarnoj listi od zemlja regiona našle su se samo Srbija i Crna Gora.

#Grčka

#Plaža

#Putovanja

#koronavirus

#leto