AKTUELNO

Saznajte da li vam zaista preti opasnost od svih vrsta šećera, masti i ugljenih hidrata.

Sigurni smo da su se svi oni koji su na putu ka rezultatu susreli sa raznim preporukama, trikovima i savetima kako bi izgubili višak kilograma što pre. Isto tako smo sigurni da su neki saveti „radili“ dok su se drugi ipak pokazali samo kao „prazna“ priča ili mit.

Rezultate želite što pre i mi se slažemo da nema vremena za gubljenje. Zato treba da budete oprezni kada tražite savete i preporuke. Mi bismo se u ovom tekstu osvrnuli na tri mita za koje smo primetili da se često ponavljaju. Možda vam se često čine kao bezazleni, ali njihova primena vas nekad može samo još više udaljiti od željenih rezultata. Pa da počnemo.

#1 MIT: SVI ŠEĆERI SU LOŠI

Možda vam je neko ovo rekao ili ste možda negde pročitali, da je jedan od načina da se suvišni kilogrami izbegnu – izbegavanje SVIH šećera, uključujući šećer u voću, povrću i mlečnim proizvodima.

Pre nego što izbacite ove namirnice iz ishrane, morate znati da se šećer koji se prirodno nalazi u povrću, voću i nezaslađenim mlečnim proizvodima, poput običnog mleka, običnog jogurta i kefira, razlikuje od rafinisanog šećera koji se nalazi u prerađenoj hrani.

Iako je šećer u povrću i voću i dalje šećer, prisustvo dijetalnih vlakana u tim namirnicama pomaže usporavanju apsorpcije prisutnih prirodnih šećera. Povrće i voće su odlični izvori vitamina, minerala i fitonutrijenata, koji su neophodni za mnoge telesne funkcije. Isto važi i za nezaslađene mlečne proizvode.

Iako je šećer prirodno prisutan u ovim proizvodima, oni takođe nude kalcijum, fosfor, vitamin D i druge hranjive sastojke koji su važni za rast i razvoj. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, ne postoje dokazi koji bi sugerisali da konzumiranje povrća, voća i nezaslađenih mlečnih proizvoda dovodi do štetnih efekata. Važno je samo imati meru u njihovom konzumiranju! Poznato je i da konzumiranje voća i voćnih šećera u kasnijim večernjim satima može doprineti bržem stvaranju masnih naslaga, zato voće konzumirajte najkasnije 4 sata pre odlaska u krevet!

Foto: Promo/Herbafast

#2 MIT: IZBEGAVAJTE SVE UGLJENE HIDRATE KAKO BISTE SMRŠALI

Kako bi izgubili na težini, mnogi su pokušali da ograniče ili potpuno izbegnu ugljene hidrate u svojoj ishrani.

Naravno, može se primetiti gubitak kilograma kada se izbegavaju ugljeni hidrati, ali to često može biti i posledica toga što tada obraćamo i veću pažnju na to šta jedemo. Pored toga, kada izbegavate jednu ili više grupa hrane, verovatno jedete i manje.

Realnost je takva da želja za ugljenim hidratima „progoni“ mnoge dijete. Jednom kada se vratite na svoje stare prehrambene navike, mogli biste vratiti i izgubljenu težinu, možda čak i više kg nego što ste izgubili. Ovo je onaj, svima dobro poznat – jo-jo efekat.

Nastaviće se…

Autor: Pink.rs

#Masti

#Ugljeni hidrati

#Zdravlje

#Šećer