AKTUELNO

U nastavku pročitajte kako treba da se ponašate u karantinu ako ste vlasnik kućnih ljubimaca.

Vlasnici mačaka koji su u samoizolaciji imaju simptome COVID-19 treba da zadrže svoje kućne ljubimce u svom domu kako bi se sprečilo da životinja na svom krznu prenese virus, savetuju veterinari.

Naime, britansko udruženje veterinara je izdalo saopštenje da životinje mogu da deluju kao prenosioci i mogu da zadrže virus na svom krznu ako ih dodiruje čovek koji je zaražen korona virusom, piše CNN.

Foto: Unsplash.com

"Za vlasnike kućnih ljubimaca koji imaju korona virus ili koji su u samoizolaciji preporučujemo da zadrže svoju mačku u zatvorenom prostoru, ako je ikako moguće, dok period zaraženosti ne prođe", kažu iz veterinarskog
udruženja, te dodaju da Covid -19 može da opstane na njihovom krznu isto kao na drugim površinama, poput stolova i kvaka".

Napominju da je vlasnici kućnih ljubimaca paze na higijenu ruku.

Naglasili su da ne savetuju da sve mačke moraju biti u zatvorenom prostoru i da vlasnici treba to da urade samo ako je mačka zadovoljna u zatvorenom prostoru. Takođe, dodali su da neke mačke ne mogu da ostanu u zatvorenom zbog zdravstvenih razloga jer im je to previše stresno.

Foto: Unsplash.com

Ana Gligić, doktorka koja je predvodila tim u borbi protiv variole vere: Ovo je najefikasniji vid zaštite od virusa!

Postoji vrlo mali broj slučajeva u kojima su životinje bile pozitivne na Covid-19, uključujući tigra u Zoološkom vrtu u Bronksu, ali čak i u tim slučajevima nema dokaza da životinje mogu preneti virus na ljude.

"Veoma je važno da ljudi ne paniče zbog svojih ljubimaca. Nema dokaza da životinje mogu preneti bolest na ljude, rekli su iz Britanskog udruženja veterinara.

Foto: Unsplash.com

Na osnovi ovih retkih slučajeva čini se da psi ne pokazuju simptome, ali mačke mogu da pokažu kliničke znakove bolesti.

Veći razlog za zabrinutost je taj što zaraženi vlasnici miluju mačke, koje nakon toga napuste kuću, pa ih onda miluju, maze i grle stranci.

Međutim, mišljenja su podeljena po pitanju toga mogu li kućni ljubimci preneti virus na taj način.

Američko veterinarsko medicinsko udruženje ima drugačiji savete za vlasnike kućnih ljubimaca.

Foto: Unsplash.com

"Važno je setiti se da trenutno nema razloga za uverenje da domaće životinje, uključujući kućne ljubimce u Sjedinjenim Državama mogu biti uzrok infekcije novim korona virusom, stoji na njihovom zvaničnom sajtu.

"Stoga nema razloga da ljubimce sklonite iz domova gde je Covid-19 prepoznat kod ukućana, osim ako postoji rizik da zaražena osoba ne može pravilno da se brine o njima. U ovakvom slučaju kućnim ljubimcima i ljudma treba međusobna podrška, a veterinari će se pobrinuti za dobrozdravlje i jednih i drugih", kažu.

"U teoriji, ako pacijent s virusom u svom nosu trlja nos i ima gomilu virusa na svojoj ruci, zatim pomiluje psa, a onda drugi član porodice pomiluje psa na istom mestu, pa zatim protrlja nos, možda bi moglo doći do prenosa, rekao je za CNN dr. Džon ViliJams, stručnjak za zarazne bolesti kod dece iz Pitsburgha, te dodao:

"Ali ako živite u kući s osobom koja ima virus, faktor rizika je čovek, a ne kućni ljubimac, piše CNN.

#ljubimci