AKTUELNO

Nacionalni park Đerdap po mnogima je jedan od najlepših predela Srbije. Proteklih godina Donji Milanovac i Kladovo beleže značajan rast broja turista, pre svega stranaca, koji dolaze kruzerima. Ovog leta računaju pre svega na domaće goste.

Kada se pogleda sa Kapetan Mišinog brega, Dunav kod Donjeg Milanovca izgleda kao more.

Donji Milanovac je po broju sunčanih dana prvi u Srbiji. Ovaj gradić na Dunavu je poslednjih godina sve popularniji među domaćim i stranim turistima.

– Sa velikim brojem vaučera Ministarstva turizma, radimo vrlo ozbiljno i sve kapacitete popunjavamo u toku sezone a i nakon toga – kaže Predrag Radaković, direktor TO Donji Milanovac.

Najveći nacionalni park u Srbiji

Donji Milanovac je u središtu Nacionalnog parka Đerdap. Najveći nacionalni park u Srbiji obiluje prirodnim lepotama, brojnim biljnim i životinjskim vrstama. Za posetioce se organizuju šetnje planinskim stazama, ali po strogim pravilima.

– Moraju unapred da nam se najave, da bi mi obezbedili pratnju čuvara ili drugih ovlašćenih lica, upravljača zaštićenim područjem – rekla je Jelena Bujdić Krečković iz Nacioalnog parka Đerdap.

Foto: Pixabay.com

U Đerdapskoj klisuri čekaju vas i “Lepenci”, nekadašnji stanovnici neolitskog naselja Lepenski vir.

Vladimir Nojković, direktor “Lepenskog vira” kaže da je Đerdap zvanično jedno od najstarijih naseljenih područja na tlu Evrope.

– Smatramo da smo i mi, kao jedan segment tog kulturnog nasleđa, doprineli da čitavo ovo područje bude što atraktivnije – istakao je Nojković.

Dunav u Srbiji drži dva rekorda

Na svom putu do Crnog mora, Dunav u Srbiji drži dva rekorda. Najširi je kod Golupca, preko šest kilometara, a ovde u Đerdapskoj klisuri je najdublji i svakako najlepši.

Krstarenje brodom kroz klisuru dok se iznad vas uzdužu okomite strane Miroča je nezaboravan doživljaj. Samo sa vode se može videti i Trajanova tabla. O osvajanjima slavnog rimskog imperatora svedoče i ostaci njegovog mosta kod Kladova. Aleksandra Vasiljević iz TO Kladovo kaže da je most bio dugačak 1.097 metar i sastojao se od 20 stubova.

– Danas na našoj obali imamo ostatke jednog stuba, na rumunskoj obali takođe, i oni pored tvrđave Fetislam predstavljaju jedan važan turistički potencijal u našoj opštini – kaže Vasiljevićeva.

U Donjem Milanovcu i Kladovu kažu da je dolazak preko tri stotine stranih kruzera, koliko ih je bilo najavljeno, neizvestan. Nadaju se da će domaći gosti, kojih je iz godine u godinu sve više, ovog leta u još većem broju uživati u lepotama Đerdapa.

#Putovanja