Prvi znak da patite od kamena u žuči je potmuo višesatni bol u desnom delu stomaka.
Kamen u žuči izaziva velilke bolove, ai pre nego što vas lekar "pošalje" na operaciju, probajte sa nekim od proverenih narodnih recepata. Posebno ako je reč o sedimentu koji se može rastvoriti i izbaciti prirodnim putem!
Važno je samo na vreme primetiti neke od prvih znakova bolesti. Pravo je vreme da nešto preduzmete ako se pojavi jak i potmuo bol u desnom delu stomaka koji traje nekoliko sati. Bolesnici su često nemirni u potrazi za položajem tela koji bi im smanjio bol.
Sok od rotkve
Šestonedeljna terapija sokom od rotkve pomaže, osim kada je reč o nerastvorljivoj vrsti kamena. Rotkvu iscediti u sokovniku, popiti ujutro pola šolje pre jela. U toku tri nedelje količina se povećava na dve šolje, da bi se opet vratili na količinu od 100 grama.
Biljna mešavina
Mešavina lekovitih biljaka od po 20 grama hmelja, nane i pelena takođe efikasno rastvara kamen u žuči. Na litar hladnog vina od jabuke dodati tri kašike ove biljne mešavine i kratko prokuvati. Tokom dana uzimati po jednu veliku kašiku toplog čaja.
Maslačak i cikorija
Po 40 grama korena maslačka i cikorije preliti sa pola litra vrele vode, poklopiti, ostaviti dva sata. Procediti i uzimati po jednu kašiku svaka dva sata.
Vino i maslinovo ulje
Pola litra belog vina i šoljicu maslinovog ulja kuvati pet minuta. Piti svako jutro na prazan stomak, pa leći tridesetak minuta na levu i toliko na desnu stranu.
Limun i peršun
Limun dobro operete pa iseckajte na komadiće ili sameljite u blenderu. Dodajte sitno seckani koren peršuna, pomešajte i dodajte med, maslinovo ulje i šećer. Pijte nekoliko puta dnevno.
Ovas i karanfilić
Sto grama neoljuštenog ovsa prelijte litrom vode i prokuvajte desetak minuta. Dodajte kafenu kašičicu karanfilića, poklopite i ostavite da odstoji dvadesetak minuta. Procedite i pijte u toku dana.
Laneno seme
Pomešajte po pet supenih kašika lanenog semena, hajdučke trave, nane i majčine dušice, pa prelijte sa litrom ključale vode, promešajte i ostavite da odstoji pola sata. Procedite i pijte tokom dana u malim gutljajima.