AKTUELNO

Hrana za savršeni hedonizam, autentična predstavnica gastronomskog nasleđa, omiljeni zimski specijalitet u mnogim zemljama.

Asirski dolma, Armenski dolma, Grčki dolmates, Persiski dolma, Turski dolma i sarma; Bugarski sъrma ili sarma, Srpski sarma , sarma dolma… je jelo od umotanog lista vinovog, kupusa ili zelja, blitve, nadevenog nadevom. Tradicionalno se danas sprema u Srbiji, Grčkoj, Armeniji, Iranu, Iraku Turskoj, to jeste svim zemljama Srednjeg istoka i Balkana.

Foto: Pixabay.com

U Srbiji postoji ubeđenje da je sarma nastala u Turskoj, ali istina je drugačija. Istorija dolme ili sarme vezana je za Asirce starosedoce Mesopotamije, čija istorija seže preko šest hiljada godina pre Hrista.

Foto: Wikipedia.org/Jastrow

Asirci, narod razvijene države i kulture, narod koji se bavio zemljoradnjom, razvio navodnjavanje, gajio poljoprivredne kulture, među njima i vinovu lozu, taj narod je zamotao svoju prvu dolmu ili sarmu davno pre Hrista, Turaka i Osomanske imperije.Taj isti narod živi i danas tamo čuvajući tradicije svoje kulture a i među njima i kulinarske.

Foto: Wikipedia.org/171

Kako su Asirci kao država obuhvatali zapadni deo Persije, Armeniju, Mesopotamiju ,Siriju i dobar deo Anadolije,tako je i dolma osvojila taj deo sveta. Kasniji osvajači Arapi su je nasledili i obogatili svojim filom i začinima. Karavanski i pomorski putevi doneli su dolmu do antičke Grčke, dolmades postade deo kulinarke grčke tradicije. U Vizantiji su se umotavale sarme davno pre dolaska Turaka i pada Konstantinopolja

Foto: Wikipedia.org/Zoupan

Tako da se i na dvorovima Nemanjića i Mrnjavčevića znalo za lepotu ukusa dolme ili sarme. Istorijski zapisi tvrde da se spremala još za Stefana Nemanju. U vreme Nemanjića dobro se jelo, a voleli su da kombinuju slatko i slano. Nemanjićima je glavna pijaca bio Dubrovnik, pa su jeli dosta začinjena jela i uživali u morskim plodovima, ali i u sarmi koja je put do Balkana našla upravo pomorskim putem.

Danas ne postoji domaćinstvo u Srbiji u kojem se ne pravi ovo jelo. Slavlja poput svadbi i slava nisu potpuni ako se na trpezi ne nađe i sarma. U video prilogu možete pogledati kako se pravi tradicionalna "dolma", preteča današnje srpske sarme.

Autor: Pink.rs