AKTUELNO

Nekada jednostavno nemate inspiraciju.

PITA ZELjANICA

Potrebno je:

500 g tankih kora 600 g svežeg kravljeg sira 4 jajeta 200 g kajmaka 200 ml mleka 200 ml kisele pavlake 250 g spanaća kašičica soli crni mleveni biber 100 g putera

Razmutite jaja, dodajte mleko, kiselu pavlaku, oceđeni propasirani sir, kajmak, spanać (blanširan, oceđen i iseckan), posolite i pobiberite. Smesu dobro promešajte. Pleh za pečenje premažite puterom, stavite koru i poprskajte je rastopljenim puterom, pa stavite sledeću koru i premažite sa malo nadeva. Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite kore i nadev. Po vrhu idu dve poslednje kore. Poprskajte ih preostalim puterom i stavite pitu u rernu da se peče 40 minuta na 200 stepeni. Ispečenu je secite na veće kocke i služite toplu, po želji uz jogurt.

Foto: Unsplash.com

MIRIŠLjAVI TOPLI SENDVIČI

Potrebno je:

8 kriški hleba 8 pečenih zelenih paprika 2 veća paradajza 8 kriški kačkavalja ili nekog belog sira nekoliko crnih maslina 100 g kajmaka, putera ili krem sira nekoliko kolutova sudžuka origano

Kriške hleba tanko namažite kajmakom, puterom ili krem-sirom, pa poređajte u vatrostalnu ili drugu odgovarajuću posudu. Na svaku krišku poređajte prvo oljuštenu papriku očišćenu od semenki, pa po jedan kolut paradajza, potom po dva koluta sudžuka, krišku kačakavalja i na kraju dve masline. Po ukusu pospite origanom. Pecite u rerni na 150 stepeni sve dok se kačkavalj ne istopi i malo porumeni. Ako krišku poklopite drugim parčetom hleba ili tosta, ove ukusne sendviče možete da spremite i u tosteru. Služite tople uz čaj, mleko ili jogurt.

Foto: Pixabay.com

ZAPEČENI KROMPIR SA SLANINICOM

Potrebno je:

200-300 g očišćenog krompira 100 g mesnate dimljene slanine 1/4 veće glavice crnog luka- 150-200 ml pavlake za kuvanje kašičica suvog biljnog začina so

Foto: Burst

Isecite krompir na tanke krugove, a crni luk na tanke rezance. Polovinu predviđene količine slanine isecite na tanje kriške zajedno sa kožom, pa svaku uzduž zasecite do kožice. Ostatak očistite od kože i iseckajte na sitne kocke. Posudu za pečenje stavite na šporet i dobro zagrejte, pa smanjite na najmanju temperaturu. Ulijte malo ulja i ispržite kriške slanine dok ne postanu zlataste, a onda ih izvadite na tanjir. U posudu zatim stavite kockice slanine, lagano ih propržite, dodajte luk i mešajte na laganoj vatri dok se luk ne karamelizuje. Zalijte pavlakom za kuvanje. Dodajte univerzalni začin, sve dobro promešajte i posolite po ukusu. Potom dodajte krompir i sve dobro promešajte. Ako sos ne prekriva krompir dodajte malo vode ili kisele pavlake za kuvanje. Kada sos prokuva smanjite temperaturu i lagano kuvajte 3-5 minuta. Isključite ringlu, na krompir poslažite kriške slanine i stavite da se peče u rerni na 200 stepeni, oko pola sata (može i duže da biste dobili finu boju).

#Recept