AKTUELNO

Naučnici kažu da jajne ćelije biraju spermatozoide koji će da ih oplode.

Čak i kada izaberete partnera i odlučite da sa njim imate dete, možete da imate probleme da prosto ne možete da zatrudnite, iako je biološki sve u savršenom redu.

- Ideja da jajne ćelije biraju spermatozoide je nova na polju proučavanja ljudske plodnosti - kaže klinički embriolog Danijel Brajson sa Univerziteta u Mančesteru.

Stručnjaci sa Univerziteta u Stokholmu i Mančesteru su, međutim, utvrdili da se baš to dešava kada su testirali folikularnu tečnost koja okružuje jajne ćelije.

Jajne ćelije u tečnost ispuštaju „hemoprivlačivače“, jedinjenja koja hemijski komuniciraju sa spermom.

Iako tačan hemijski sastav tih jedinjenja tek treba da se utvrdi (neki stručnjaci misle da se u njima između ostalog nalazi i progesteron), naučnici su utvrdili da može da utiče na spermatozoide da skrenu sa svoje putanje.

Istraživači su izložili spermatozoide folikularnoj tečnosti dve žene, od kojih je jedna bila partnerka, a druga potpuni stranac.

Osim toga, zato što spermatozoidi ne mogu u prirodnim okolnostima da odjednom budu izloženi folikularnoj tečnosti dve žene, tim je takođe sproveo testove izlaganja spermatozoida jednoj, pa onda i drugoj tečnosti.

Sve u svemu, naučnici su testirali spermatozoide i folikularne tečnosti 60 parova, koji već prolaze kroz medicinske tretmane.

- Folikularna tečnost različitih žena privlači spermu specifičnih muškaraca - zaključili su naučnici, utvrdivši da jajne ćelije privlače od 18 do 40 odsto više spermatozoida od poželjnih muškaraca, prenosi Javni servis.

Takođe, odluka jajnih ćelija o poželjnosti sperme određenih muškaraca nije se uvek poklapala ni sa izborom partnera, odnosno činjenica da se radi o partnerima nije uticala na povećanje privlačnost spermatozoida.

#Zdravlje