AKTUELNO

Osobe koje ne doručkuju sklonije su napadima gladi i prejedanju u poslepodnevnim satima, zbog čega se više debljaju. U svakom slučaju, nutricionisti preporučuju doručak.

Doručak nikako ne treba izbegavati, jer se na taj način obezbeđuje dovoljan unos kalcijuma, gvožđa, vitamina B i D, posebno važnih za razvoj deteta, ali i za potrebe žena u menopauzi. Takođe, jutarnji obrok podstiče pamćenje i koncentraciju jer se unose ugljeni hidrati, a ubrzava se i metabolizam i pospešuje brže sagorevanje kalorija, ističu nutricionisti.

Osobe koje ne doručkuju sklonije su napadima gladi i prejedanju u poslepodnevnim satima, zbog čega se više debljaju. U svakom slučaju, nutricionisti preporučuju doručak, koji treba da zadovolji četvrtinu dnevnih potreba za svim hranljivim materijama. Ako ga preskačete zbog manjka vremena, treba da se odlučite za obrok od žitarica sa mlekom. Njihova priprema traje najviše desetak minuta, a organizmu se na ovaj način osigurava zdrav niskokalorični obrok.

Kafa, bogata antioksidansima, treba obavezno da nađe svoje mesto u okviru doručka. Ona podsticajno deluje na lečenje i smanjivanje rizika čitavog spektra različitih bolesti, pa čak i bolesti jetre i srca. Pijte je po mogućstvu bez šećera, uz zamenu punomasnog mleka obranim.

#doručak