AKTUELNO

Poremećaj spavanja koji se karakteriše preteranom pospanošću i iznenadnim napadima sna u neprimerenim situacijama, predstavlja narkolepsiju. Narkolepsija je disomnija, a oboleli od narkolepsije često imaju isprekidan noćni san i abnormalan ritam spavanja tokom dana, što se neretko pogrešno tumači kao insomnija.

Pri spavanju uglavnom ulaze u REM fazu sna u toku prvih 5 minuta, dok kod većine ostalih ljudi REM faza nastupa tek sat vremena kasnije.

Još jedan od problema koje doživljavaju mnogi oboljeli je katapleksija - iznenadna mišićna slabost koja je izazvana snažnim osećajima, ili nastaje spontano bez emocionalnog okidača.

Inače, narkolepsija je neurološki poremećaj spavanja i nije uzrokovana mentalnim poremećajem ili psihološkim problemima. Najverojatnije je uzrokovana određenim genetskim mutacijama i abnormalnostima koje utiču na specifične biološke činioce u mozgu, u kombinaciji s uticajima iz okoline za vreme razvoja, poput virusnih infekcija.

Ono što predstavlja dominantni simptom narkolepsije je preterana dnevna pospanost, čak i ukoliko ste adekvatno prospali noći. Oboleli od narkolepsije tokom dana oseća umor, pospanost ili pada u san, često u neprimereno vreme.

Ovakvi napadi sna se mogu dogoditi bez upozorenja i mogu biti fizički neizdrživi, te se ponavljati više puta tokom dana. Nakon njih osoba se oseća odmornije, mada samo na nekoliko sati. Pospanost može potrajati dugo vremena, a noćni san može biti isprekidan čestim buđenjem.

Lečenjem se obolelima od narkolepsije mogu značajno ublažiti simptomi, mada ne i izlečiti sam poremećaj. A vreme potrebno da se postigne optimalna kontrola simptoma je varijabilno i može trajati nekoliko meseci ili duže.

#Bolest

#Narkolepsija

#Spavanje

'