AKTUELNO

Predlažemo vam kako da uz pomoć vrlo jednostavnog rekvizita učvrstite mišiće zadnjice, stomaka i nogu.

Ovog leta mnogi će se odlučiti da ne idu na more, pa samim tim imaće manje prilika da pokažu svoju vitku liniju u kupaćem kostimu. Ali, to ne znači da ne bi trebalo voditi računa o održavanju dobre forme. Zato vam predlažemo kako da uz pomoć vrlo jednostavnog rekvizita učvrstite mišiće zadnjice, stomaka i nogu.

Važno je da pre početka treninga u prodavnicama sportske opreme nabavite elastičnu traku za vežbnje. Ovo rekreativno pomagalo izgleda kao veća gumica za kosu, a značajno doprinosi opterećenju prilikom vežbanja, pa su i rezultati bolji.

Inače, zategnuti mišići stomaka, zadnjice i nogu "dozvoljavaju" i neki kilogram viška, jer kada su mišići zategnuti, i prekoračena telesna težina bolje izgleda.

Zanoženje u klečećem položaju

Zauzmite klečeći položaj, šake se oslanjaju na podlogu ispod ramena, a kolena ispod kukova. Elastičnu traku stavite oko stopala. Povucite ramena daleko od ušiju i stegnite mišiće stomaka. Opružite nogu unazad tako što elastičnu traku razvlačite, a drugim stopalom pritisni pod kako bi pri izvođenu vežbe održali stabilnost. Pruženu nogu vratite u početni položaj bez dodirivanja poda. Ponovite isto suprotnom nogom. Za svaku nogu vežba se izvodi od osam do 10 puta.

Podizanje kukova

Lezite na leđa i savijte noge u kolenima tako da ti stopala budu ispod kolena. Stavite elastičnu traku iznad kolena. Ruke ispružite pored tela, a dlanove okrenite prema gore. Povucite pupak prema kičmi i podižite kukove najviše što možete zadržvajući kolena malo šire od širine kukova. Spuštajte kukove blizu poda tako da zadnjica ne dodiruje pod. Vežbu ponovite od 10 do 20 puta.

Odizanjenoge

Lezite na bok i stavite elastičnu traku ispod kolena. Oslonite se na lakat i spoljašnju ivicu stopala, odignite kukove od poda držeći noge zajedno. Ramena povucite daleko od ušiju, stegnite stomak i zadnjicu kako bi telo ostalo u pravoj liniji. Podižite i spuštajte slobodnu nogu u malim pokretima. Ponovite isto odižući suprotni bok i nogu. Vežbu uradite od šest do 12 ponavljanja.

Čučanj

Stojeći stav sa nogama u širini kukova, a elastična traka je iznad kolena. Laktovi su savijeni. Spuštajte se u čučanj i sve vreme izvođenja vežbe stomak držite zategnut. Vratite se u početni položaj, tako što ćete zadržavati tenziju u mišićima zadnjice. Vodite računa da se ne spustite previše u čučanj, odnosno da kolena ne prelaze liniju prstiju stopala. Vežbu ponovite od 10 do 15 puta.

#Zdravlje

'