AKTUELNO

Heljda je izuzatno zdrava pseudo žitarica na koju nije poznato da se ikada pojavila alergija. Ova trouglasta medonosna i lekovita biljka daje snagu i leči. Iako nije žitarica ima sve sastojke, pa i više od njih.

Naziva se i "crno žito" zbog tamne boje zrna. Raste u krajevima sa umerenom kllimom, a kod nas se koristi, uglavnom kao  brašno. Odlična je za srčane bolesnike, a sadrži i fluor koji je dobar za decu kojoj rastu zubi.

Sastojci: paradajz ja jednu osobu, šolja heljde, nekoliko grančica peršuna, kockica butera (po želji), kockica sira (po želji),so, biber, maslinovo ulje ( želji)

Šolja heljde se uveče potopi u šerpi sa vodom i ostavi preko noći. Zrno heljde ispušta sluz i ujutra se voda zameni svežom. Heljda se skuva, čim provri smanji se ringla i kuva još nekoliko minuta. Procedi se heljda i pomeša sa buterom ili maslinovim uljem. Isecka se peršun i pomeša sa heljdom. Dodaju se so, biber, začini po želji.

Paradajzu se iseče gornji deo, a unutrašnjost se izvadi kašikicom. Paradajz se napuni heljdom. isečeni gornji deo može da se vrati kao "poklopac".

Od heljdinog brašna se prave palačinke i to je dobar način da se ova pseudožitarica ponudi deci.

#heljda

#paradajz

'