AKTUELNO

U KC Kragujevac urađena je operacija tumora plućnog krila, rezom iz trbuha, što je korak dalje u primeni minimalno invanzivne hirurške procedure. Prof. dr Slobodan Milisavljević, grudni hirurg KC Kragujevac, kaže se ova opercija razlikuje jer se plućima pristupilo iz donjeg dela grudne kosti.

Dr Milisavljević je rekao da je zahvat izveo uz pomoć kolege docenta Nebojše Marića sa Vojnomedicinske akademije.

- U našem Kliničkom centru urađena je minimalno invazivna anatomska resekcija pluća, ali, za razliku od prethodnih operacija, gde se plućima pristupalo kroz zid grudnog koša, ovaj put smo levom plućnom krilu pristupili iz donjeg dela grudne kosti. To po meni predstavlja veliki, kvalitativni pomak u razvoju same minimalno invazivne hirurgije - pojasnio je Milisavljević za Novo jutro TV Pink.

Milisavljević je rekao i da je pre operacije pacijentu ugrađen privremeni pejsmejker jer je imao usporeni srčani ritam.

Novina je i da pacijent na grudnom košu nema ožiljak i da su sačuvane sve koštane strukture.

Foto: TV Pink Printscreen

Već prvog dana posle operacije pacijent je pušten na kućno lečenje. Šezdesetdvogodišnji Kragujevčanin, koji je operisan novom metodom, prošao je mnoštvo kontrola, i dobro se oseća.

Milisavljević se osvrnuo i na epidemiju koronavirusa rekavši da je od početka angažovan na borbi protiv infekcije, odlukom Ministarstva zdravlja.

- Ono što je važno, mi bez obzira na infekciju kovida 19 nismo zapostavljali našu onkološku hirurgiju - kazao je on i dodao da je zahvaljujući Ministarstvu zdravlja i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i angažovanju svih ljudi sačuvan zdravstveni sistem.

Foto: TV Pink Printscreen

Milisavljević kaže da je KC Kragujevac prema broju stanovnika imao mali broj pacijenata zaraženih koronavirusom.

- Veliki broj regionalnih bolnica slao je pacijente u naše kovid ambulante i mi smo ih, nadam se, uspešno lečili - naveo je Milisavljević.

On je rekao da durgi talas koronavirusa očekuje na jesen ili zimu.

#KC Kragujevac

#Operacija

#Slobodan Milisavljević

#grudna hirurgija

'