AKTUELNO

Da li ste uopšte znali koliko je ovaj sastojak povezan sa zdravim mršavljenjem i dobrom linijom?

Sigurno vam je poznat hrom, jedan od esencijalnih minerala. Međutim, da li ste se ikada zapitali ukojim namirnicama se može naći i kakvu ulogu ima u organizmu? Na sva ova pitanja, ali i na ono važno iz naslova – kako su mršavljenje i hrom povezani, odgovaramo u ovom tekstu.

Hrom se može pronaći u dva glavna oblika, šestovalentnom i trovalentnom. Prvi, šestovalentni ima svoju primenu u pigmentima, bojama, plastici i mastilu i nije sigurno direktno rukovati sa njim. Jedanje od najjačih minerala na zemlji. Ali, o ovom obliku nećemo pričati dalje.

Trovalentan oblik je onaj koji nas zanima i onaj koji se nalazi u zdravoj hrani. To je oblik hroma koji je našem telu potreban. Naše telo nema tu mogućnost da proizvede hrom, i zbog toga moramo da nađemo druge izvore, kako bismo ga putem ishrane uneli u organizam. Kada kažemo MORAMO, to stvarno i mislimo.

Iako nam je potreban i dovoljan samo u tragovima, nedostatak i tih malih tragova, može imati veliki uticaj na naš organizam.

Verovatno niste znali za ovaj podatak, ali nedostatak hroma u organizmu može stati na put vašim rezultatima i mršavljenju.

FANTASTIČNI TRIO ZDRAVLJE, HROM I MRŠAVLJENJE

Da li možda pripadate onoj grupi ljudi koji redovno vežbaju, ali ne primete nikakav napredak? Da liste ikada pomislili da možda vaš režim vežbanja nije uzrok problema?

Nekada je važno da potražimo dalje, dublje… Jedan od najčešćih problema je insulinska rezistencija.Otpornost na insulin može dovesti do preddijabetičkog stanja i na kraju dijabetesa tipa dva. Jedan od glavnih uzroka jeste upravo nedostatak hroma u ishrani.

Foto: Promo

Idealno je kada zdravu ishranu prati i fizička aktivnost. Kada telo dobija “dobro gorivo” kroz zdravu ishranu, dolazi do poboljšanja i jačanja mišićne mase. Takođe, pravilna ishrana može da smanji apetit, ali spreči i iznenadne napade gladi i želju za grickalicama između obroka.

Kao što smo već rekli, hrom je jedan od esencijalnih minerala koji je potreban našem telu. Dakle, jesti zdravo je važno, ali je besmisleno, ukoliko naš organizam ne može tu hranu da koristi za neophodnu energiju. Upravo hrom ima važnu ulogu u ovom procesu.

ŠTA SE DEŠAVA KADA JEDEMO?

Naš probavni sistem hranu pretvara u glukozu koja je glavni izvor goriva svake ćelije u našem telu. Jednom kada se razgradi, šalje se u krvotok kako bi se nahranile naše ćelije.

Na scenu dalje stupa pankreas koji proizvodi insulin kako bi ćelijama pomogao da apsorbuje glukozu.Posao insulina je izbacivanje glukoze iz krvotoka unutar ćelije. Više glukoze u krvotoku povećava količinu insulina koji je potreban za njegovu obradu. Skokovi insulina se dešavaju svaki put kada jedemo kako bismo regulisali količinu glukoze u krvotoku.

Previše glukoze u krvi može dovesti do oštećenja krvnih sudova. Što dalje za sobom povlači ostale posledice – oksidativni stres. Ova vrsta oštećenja može dovesti do ateroskleroze – razlog što je kod osoba sa šećernom bolešću povećan rizik od srčanih i moždanih udara.

Ne, ne želimo da vas uplašimo, važno je da znate i reagujete i shvatite važnost zdravog stila života na vreme.

Višak glukoze koja cirkuliše takođe može oštetiti nerve. To je razlog što osobe sa nekontrolisanim dijabetesom doživljavaju neuropatiju.

Upravo insulin i hrom deluju sa drugim elementima kako bi sprečili takva oštećenja. I insulin i hrom moraju pravilno funkcionisati kako bi sprečili posledice koje slobodna glukoza može izazvati. Oni svi zajedno zavise jedni od drugih, kako bi obavili dobar posao.

Foto: Promo

Autor: D.T.

#Zdravlje

'