AKTUELNO

Voda je izvor života, a svima nam je dobro poznat onaj osećaj kada žed ugasimo jednom čašom ove tečnosti. Ali da li je važno pijemo li vodu hladnu ili toplu?

Tradicionalna indijska medicina naglašava da je važno obratiti pažnju na temperaturu vode. Ne sme se piti ni preledena, ali ni prevruća voda.

Kada piti hladnu vodu?

Vežbanje

Telesna temperatura raste tokom fizičke aktivnosti, a znojenjem se naše telo pokušava ohladiti. Zahvaljujući znojenju gubimo tečnost iz tela. Kada se tokom vežbanja pije hladna voda organizam se hladi, a telo rehidrira. Nakon vežbanja se preporučuje konzumacija vode koja je mrvicu hladnija od sobne temperature.

Groznica

Iako je ispijanje hladne vode ako imate temperaturu samo jedna metoda za hlađenje organizma, nije posebno preporučljiva. Tokom groznice važno je unositi dovoljno tečnosti kako biste pomogli telu da se izbori s infekcijom. Kako bi nadoknadili izgubljene elektrolite, vodi dodajte malo limuna i morske soli.

Foto: Pixabay.com

Mršavljenje

Hladna voda može ubrzati metabolizam i pomoći vam da izgubite dodatnih 70 kalorija dnevno.

Kada piti toplu vodu?

Varenje

Topla voda u jutarnjim satima može podstaći bržu probavu. Ako nakon obroka popijete hladnu vodu, organizam će teže variti hranu.

Foto: Pixabay.com

Detoksikacija

Preporučuje se da u mlaku vodu dodate nekoliko kapi limuna i time započnete dan. Uz limun vodi možete dodati i krastavac, nanu, jabuku ili cimet koji takođe pomažu pri detoksikaciji.

Protiv bolova

Ako vas muči glavobolja ili neka upala, bolje je da popijete topliju vodu koja stimuliše cirkulaciju krvi. Topla voda može pomoći i kod menstrualnih grčeva.

#Grip

#Voda

#Zdravlje

#vežbanje

'