AKTUELNO

Ako tražite alternativu moru, ovog leta izaberite Srebrno jezero. Cene su pristupačne, do destinacije se stiže lako i brzo, i sigurno je da ćete uživati sa svojim prijateljima i porodicom.

Srebrno jezero je poslednjih godina sve popularnija i omiljenija turistička atrakcija prelepe Istočne Srbije, a ove godine, s obzirom na pandemiju koronavirusa, postala je jedna od tri najtraženijih destinacija za letnje odmore. Ovo nije slučajno tako, budući da Srebrno jezero i te kako ima šta da ponudi.

Krećemo redom i upoznajemo vas sa svim detaljima i korisnim informacijama o ovoj sve popularnijoj destinaciji:

Srebrno jezero nastalo je 1971. godine pregrađivanjem dunavskog rukavca.  Ovo veštačko jezero prostire se na površini od 4 kvadratna kilometra, dostiže dužinu od 14 km, širinu oko 300 m i prosečnu dubinu od oko 8 m.

Zbog svoje bistre vode i prirodne filtracije, bogato je raznim vrstama slatkovodnih riba i predstavlja pravi raj za ljubitelje ribolova, ali i za sve one koji žele da pobegnu na kratko iz grada, uživaju u prirodi i svemu što ovo mesto nudi.  Zalazak sunca je nešto što nikako ne smete propustiti dok ste ovde! U kasnim popodnevnim časovima, voda zbog bezbroj iskrica po svojoj površini dobija biserni odsjaj i tada shvatite po čemu je ovo jezero u stvari dobilo ime.

Foto: Printscreen YouTube/ RSFranceIDF

Šta nudi Srebrno jezero?

Već od samog odvajanja od magistralnog puta počinju da se nižu vikendice, a kako se budete približavali jezeru ugledaćete mnogobrojne vile i apartmane sa predivno sređenim vrtovima, hotele i ostale ugostiteljske objekte.

Što se tiče parkiranja za sada se još uvek relativno lako nalazi slobodno mesto na prostranom javnom parkingu, koji je naravno besplatan. Međutim, primetno je da iz godine u godinu raste broj turista, pa se samim tim povećava i gužva.

Ove godine nije isključeno da će biti probema sa parking mestima, kao i da će, zbog velikog priliva turista, parking možda početi i da se rezerviše i naplaćuje.

Centar svih dešavanja na Srebrnom jezeru je definitivno šetaliste sa mnoštvom kafića, restorana, prodavnica, trafika, objekata brze hrane i menjačnica. Ne morate da brinete ukoliko ste nešto zaboravili, tamo sve možete naći i to po standardnim cenama.

Po ugledu na sve domaće turističke lokacije i ovde na šetalištu možete naći tezge sa igračkama oko kojih su uvek okupljena deca i par štandova sa suvenirima ukoliko želite da imate uspomenu sa ovog mesta ili poklonite dragim osobama.

Kada je reč o plaži, jedan deo nje je uređen, prekriven šljunkom i dodatno podeljen na dva dela. U prvom delu je prazna i tu možete slobodno staviti svoje peškire. Drugi deo je u sklopu jednog kafića, gde se može iznajmititi komplet ležaljke sa suncobranom, za šta je naglašeno da je obavezna i konzumacija pića. Neretko budu promotivne akcije vikendom, pa za samo 500 dinara dobijete dve ležaljke, suncobran i dva pića po želji.

Ako ste ljubitelj prirodne hladovine, možete naći svoj kutak u produžetku plaže na uredno pokošenoj travi, ispod krošnje nekog drveta.

Pri ulasku u samo jezero sa plaže voda je veoma plitka i dubina se postepeno povećava što je naročito važno roditeljima sa malom decom.

Preko puta plaže, na drugoj obali, naziru se male lepe vikendice, sa privatnim dokovima gde srećni vlasnici uživaju u pecanju i kupanju.

Foto: Pink.rs/I. Petrović

Ako ste raspoloženi za rekreaciju, na plaži možete igrati odbojku na pesku, a ako želite da lepote jezera vidite iz drugog ugla, možete iznajmiti pedalinu. Cena iznajmljivanje pedaline prošle godine bila je 300 dinara za pola sata, a za sat vremena 500. Za najmlađe se, na početku šetališta, nalaze mini radionice na otvorenom, tako da ni njima neće biti dosadno. 

Ono što je definitivno omiljeno svim uzrastima jeste Aqua park, u kom po ceni od 400din za odrasle i 300din za decu možete provesti ceo dan. Park se nalazi u neposrednoj blizini šetališta, a sastoji se od dva tobogana, pet bazena različitih dubina, uključujuci i dečji bazen. Ležaljke se ovde plaćaju dodatno 100din.

Da ne zaboravimo, nedaleko od parka se nalazi i skoro napravljeni teren za košarku, kao i kamp za mlade sportiste u sklopu jednog od hotela, koji dolaze na pripreme i vredno treniraju.

Kako do Srebrnog jezera?

Jezero se nalazi nedaleko od Velikog Gradišta u istočnoj Srbiji, a udaljeno je od Beograda oko 110 kilometara. Kada nema gužve stiže se u proseku za sat i po vremena. Veći deo puta se vozi magistralom, kroz naseljena mesta u kojim ćete neretko ugledati saobraćajni znak “životinje na putu”, stoga vozite pažljivo. Od Novog Sada je udaljeno oko 190 km. Ukoliko dolazite sa juga Srbije, npr. iz Niša, biće vam potrebno oko 2h i 30 min, jer udaljenost do jezera iznosi nekih 230km.

Foto: Wikipedia.org/MareBG

Izleti i okolna mesta

Ono što definitivno ne smete propustiti je krstarenje Dunavom. Sa druge strane brane, gde se nalazi marina Srebrnog jezera, odakle se možete ukrcati na brod koji svakodnevno organizuje ovu vrstu izleta i zaploviti u tročasovnu avanturu.

U sklopu ovog krstarenja možete posetiti tri destinacije: Golubac, tvrđavu Ram i ušće reke Pek. Ako boravite na jezeru nekoliko dana, iskoristite vreme i da posetite arheološko nalazište Lepenski vir, kao i Viminacijum.

Cene smeštaja na Srebrnom jezeru

Na samom kraju šetališta nalazi se deo za auto kamp, ušuškan u hladovini bagremove šume. Možete iznajmiti mesto za vašu prikolicu, mesto za šator ili neku od kamp prikolica, uz korišćenje sudopere, toaleta i sređenog dela sa tuš kabinama.

Ovo su okvirne cene:

Iznajmljivanje kamp prikolice po osobi - 520 din

Mesto za kamp prikolicu - 700 din

Postavljanje šatora po osobi - 400 din

Foto: Printscreen YouTube/ RSFranceIDF

Pored navedenog, oko samog jezera nalaze se razni smeštajni objekti. Ukoliko želite luksuzniji odmor, možete potražiti objekte sa privatnim bazenom i spa centrom. Na raspolaganju su i apartmani u privatnim vilama ili vikendice…

Cena smeštaja zavisi od usluge koju izaberete. Ako tražite samo noćenje cene su od 800 do 1500 din, dok se u vilama koje nude doručak, polupansion ili pun pansion cene kreću od 1500 do 4000 din. Dvokrevetna soba u hotelu sa doručkom je znatno skuplja i negde dostiže cenu od 7000 dinara.

#Putovanja

#Srebrno jezero

<
'