AKTUELNO

Zdrava ishrana zasniva se na uravnoteženom unošenju različitih grupa namirnica. Pritom je važno znati da ne samo što neke kalornične namirnice smete da jedete, već ih i nutricionisti najtoplije preporučuju i to svakodnevno.

Zaboravite na masnu i prženu hranu i posegnite za dobrim kalorijama koje dolaze iz namirnica bogatim proteinima.

Sir

Za proizvodnju jednog komada sira potrebna je čaša mleka, pa ne čudi da je taj proizvod pun hranljivih sastojaka poput kalcijuma, fosfora, selena i vitamina B12. U tom jednom komadu sira krije se i nešto manje od sedam grama proteina koji su neophodni za izgradnju mišića, pravilan rad mozga i svih drugih organa u telu. Njegovo konzumiranje se posebno preporučuje osobama koje slabo jedu meso i ribu.

Jaja

Kokošje jaje jedina je namirnica na svetu koja prilikom kuvanja ne gubi nimalo svojih hranljivih sastojaka, a ima ih mnogo. Uz većinu minerala i vitamina, ona je i odličan izvor omega-3 masnih kiselina koje štite srce i kardiovaskularni sistem. Nakon uživanja u ovim proteinskim bombicama bićete duže siti, pa se jaje smatra i saveznikom mršavljenja.

Riba

Mediteranska ishrana smatra se jedni od najzdravijih režima ishrane u svetu, a počiva na konzumiranju plave ribe poput sardine. Studije su pokazale da su ljudi koji nekoliko puta nedeljno jedu ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama generalno zdraviji i srećniji, imaju niži krvni pritisak i manji rizik od hroničnih oboljenja, piše zadovoljna.hr.

Punomasni jogurt

Jogurt je zdrava namirnica bogata kalcijumom koji štiti zube i kosti. Sadrži i probioike koji podstiču rad creva, štiteći ih od raznih bolesti. Važno je da prilikom kupovine, obavezno čitate deklaraciju i izbegavate jogurte sa skrivenim veštačkim zaslađivačima.

#Dijeta

#Hrana

<
'