AKTUELNO

Epidemija kovida 19 jenjava, ali oboleli od hroničnih bolesti bi i dalje, upozoravaju stručnjaci, trebalo da budu na oprezu. U tu grupu svrstavaju se i oboleli od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa, koji se leče lekovima koji menjaju imunitet, zbog čega mogu da budu podložniji infekcijama.

Doktor Srđan Marković, šef odseka za gastroenterologiju Kliničko-bolničkog centra "Zvezdara", kaže da uticaj imunosupresivne terapije na kovid 19 još nije razjašnjen. Iz predostrožnosti, ovi pacijenti bi trebalo i dalje da poštuju režim izolacije. Ne bi trebalo da insistiraju da dolaze na kontrolne preglede, već da savete od lekara potraže elektronski, osim kada pogoršanje stanja zahteva hospitalizaciju.

- Imejl adrese lekara i bolničkih odeljenja dostupne su na sajtu Udruženja pacijenata obolelih od zapaljenskih bolesti creva - kaže dr Marković. - Tako mogu da dobiju sve neophodne savete o ishrani i lekovima. Naravno, pacijenti na biološkoj terapiji moraju da dođu na kliniku.

S obzirom na to da je KBC "Zvezdara" kovid-bolnica, svih 250 pacijenata iz ove ustanove kojima su zbog inflamatornih bolesti creva propisani biološki lekovi, dobijaju ih do daljeg u KBC "Bežanijska kosa". Oni koji se leče u KBC "Dr Dragiša Mišović", njih 59, terapiju primaju na odeljenju neurologije zelene zone ove ustanove, a dvadesetak pacijenata iz KBC "Zemun" je ostalo na lečenju u ovoj bolnici.

- Kronova bolest i ulcerozni kolitis su stanja u kojima postoji poremećaj na nivou gastrointestinalnog imunološkog sistema - kaže dr Marković. - Zbog toga se ovi pacijenti često leče imunosupresivnom i biološkom terapijom koje služe za promenu imunološkog odgovora, što sprečava pogoršanje bolesti. Kao nuspojava tih lekova mogu da se jave infekcije, zbog čega su ovi oboleli u strahu kada je reč o efektu virusa korona na njihovu bolest.

Rizik je najveći za obolele koji uz inflamatornu imaju i pridružene bolesti, i stariji su od 70 godina.

#Zdravlje

<
'