AKTUELNO

Saznajte kako na jednostavan način možete sprečiti alergije i zaštititi vaš imunitet, u samo jednom potezu.

Svakog proleća, pa i ovog, kada nam je najveći izazov da sačuvamo svoje zdravlje, pored postepenog jačanja imuniteta iznova mučimo muku sa dosadnim, uglavnom sezonskim alergijama. Alergije su, ustvari, rezultat odgovora našeg imunog sistema na određenu supstancu, koju imuni sistem greškom detektuje kao pretnju ili opasnost po njega. Imunološki odgovor može biti blag, od kašlja i curenja iznosa, do reakcije opasne po život, poznate kao anafilaksa.

Kod alergija uglavnom ne obraćamo pažnju na razloge njihovog nastanka, već nas muče alergijski simptomi, tj. reakcije na alergiju. Alergijska reakcija počinje u našem imunološkom sistemu. Kada naiđe na inače bezopasnu supstancu, poput recimo prašine, buđi ili polena, imuni sistem osobe alergične na tu supstancu može prekomerno reagovati tako što proizvodi antitela koja"napadaju" određeni alergen, tj. materiju koja izaziva alergijsku reakciju.

Alergeni mogu poticati iz raznih izvora, a neki od njih su: trava, drveće, polen, korenje raznih biljaka,grinje, prehrambeni proizvodi, poput kikirikija ili jagoda, kao i hemijski, poput deterženata, sapuna,dezinfekcionih sredstava, parfema i slično.

Simptomi alergije se javljaju kada imuni sistem vašeg tela preterano deluje na spomenute alergene izvašeg okruženja. Vaš imuni sistem se počinje boriti protiv njih kao da su bakterije ili virusi, ispuštanjem biohemijske supstance koja se zove histamin.

Kada imate alergijsku reakciju na neku supstancu, vaše telo misli da je ta supstanca patogen (tj.bakterija, virus, parazit, i sl.) i pokušava da je uništi. Najčešće reakcije na alergiju, tj. simptomi alergije su teško disanje, svrab, kijavica, otečeno grlo, curenje iz nosa, vodene ili suzne oči i drugi.

Alergije se mogu pojaviti tokom bilo koje sezone, ali najčešće vreme javljanja su proleće i jesenje doba.

Budući da mnogi lekovi za alergiju mogu izazvati neželjene efekte kao što su pospanost ili pojačan osušenje sluzokože disajnih puteva, ljudi koji imaju alergiju sve češće, i po savetu lekara razmatraju upotrebu alternativnih prirodnih preparata, u kojima prednjače dva minerala, koja inače upravo sada najviše koristimo i za podizanje imuniteta, a to su cink i magnezijum!

Cink i alergije

Porast prevalencije alergijskih bolesti širom sveta podstakao je mnoga istraživanja promena u svakodnevnim životnim trendovima i okolnostima. Promena ishrane ističe se kao jedan od najvažnijih faktora za nastanak alergija. Jedan od primarnih elemenata koji su prisutni u svim organima i tkivima, i koji je potreban za unos na preporučenom dnevnom nivou, jeste cink.

Cink je takođe poznat kao kofaktor ćelijskih proteina, nukleinskih kiselina, ugljenih hidrata i lipida.Cink je neophodan za ćelijske funkcije u organizmu, a nepravilna homeostaza cinka može izazvati različite zdravstvene probleme.

Budući da nedostatak cinka može da izazove niz oštećenja u organizmima, uključujući imuni sistem,ima snažnu vezu sa povećanom stopom alergijskih bolesti kod dece i odraslih 1 . Cink ima antioksidantni , anti-apoptotički, antiinflamatorni i antialergijski efekat u sprečavanju alergija,kožnih oboljenja i zapušenja disajnih puteva u organizmu.

Foto: Promo

Nedostatak cinka igra ulogu u patogenezi i težini raznih alergija. Stoga održavanje normalne vrednosti cinka u organizmu može sniziti rizik od razvoja i napredovanja alergijskih stanja, posebno kod osoba koji već imaju nizak nivo cinka u organizmu. Veliki broj kliničkih studija objavilo je povezanost između povećanja učestalosti alergijskih bolesti i sniženog nivoa cinka.

Analizom povezane 62 studije iz 2011. zaključeno je da su nedostaci u velikom broju hranljivih materija, uključujući najviše cink, povezani sa većom pojavom astme i alergija.

Studije su takođe dokazale da postoji veza između niskog nivoa cinka i pojave atopijskog dermatitisa.

Magnezijum i alergije

Možda ste već svesni da magnezijum kao mineral može ublažiti simptome poput gubitka apetita,umora ili slabosti, ali da li ste znali da takođe može pomoći kod sezonskih alergija? Lekari veruju da zdrava ishrana i odgovarajući suplementi mogu da podrže vaš imuni sistem, održavajući ga snažnim,ali ne preaktivnim.

Magnezijum je ključni mineral koji pomaže u oslobađanju suženih disajnih puteva u plućima.

Jedno istraživanje je otkrilo kod životinja u laboratoriji ozbiljan nedostatak magnezijuma pri višem nivou histamina u krvi kada su izložene alergenima, nego kod životinja koje su dobijale dovoljno magnezijuma. Histamine inače oslobađa organizam kao odgovor na alergene- oni su uzrok simptoma alergije.

Čak su i neke alergije na hranu najverovatnije rezultat nedostatka magnezijuma, kako se navodi.Magnezijum i aminokiselina histidin potrebni su i za razgradnju nekih pšeničnih produkata. Stoga,ako se u našem telu istroši bilo koja ili kombinacija hranljivih materija, imamo negativne reakcije naove supstance ili proizvode. Takođe se mogu pojaviti problemi sa alergenima koji se nalaze u vazduhu, prašini, psećoj ili mačjoj dlaci, deterdžentima, vuni ili perju, kada imamo osetljivost na pšenične proizvode.

Foto: Promo

Manjak magnezijuma je nešto što muči većinu ljudi, mada većina toga nije ni svesna. Prevention Magazine napominje da magnezijum „pomaže u oslobađanju suženih disajnih puteva u plućima“ .Prema članku britanskog medicinskog časopisa The Lancet, optimalan nivo magnezijuma je povezan sa nižim stopama astme i alergija.

Studije poput navedenih pokazuju da magnezijum može pomoći u održavanju opuštenih glatkih mišića disajnih puteva, a takođe pomaže i u širenju bronhiola. Pored toga, magnezijum pomaže i usmanjenju nivoa histamina i smanjenju raznih vrsta upala u plućima, i disajnim putevima u celini.

Vrlo često, iako se trudimo, ne unosimo putem ishrane dovoljno ova dva minerala važna za borbu protiv alergija i jačanje imuniteta.

To sada možemo rešiti jednim potezom, sa preporučenom dozom magnezijuma i cinka u samo jednoj kapsuli dnevno, pomoću preparata Magnall® Immuno!

Magnall® Immuno kao jedinstvena formulacija magnezijuma i cinka, pomaže organizmu u održavanju normalne funkcije imunog sistema, kao i regulisanju imunog odgovora na bilo koje vrste alergija.

Pobrinite se za sprečavanje alergija, kao i podizanje imuniteta, u samo jednom potezu- uz Magnall®Immuno!

Autor: promo

#Alergije

#imunitet

#minerali

<
'