AKTUELNO

Saznajte zašto je đumbir ključna biljka za podizanje našeg imuniteta.

Čudesni đumbir! Ova biljka je postala, naročito u poslednje vreme, sinonim za dobar imunitet. Zašto je to tako, i koje su činjenice koje govore tome u prilog saznajemo upravo sada. 

Đumbir nam je stigao nam iz Indije, gde se gaji preko 3,000 godina. Stari Grci i Rimljani su ga dodavali hlebu, zbog njegove koristi za bolje varenje. Đumbir deluje i na mučninu, protiv smetnji u varenju, pa ga često stavljaju kao začin, i u slane i slatke poslastice. Koristi se rizom, deo biljke koji ima prijatan miris i oštar, jak i ljut ukus. To je taj čudesni đumbir!

Savremena medicina, pridružila se ovoj tradicionalnoj i čudotvornoj biljci, a pripisala je svojstva koja imaju aktivni principi iz nje. Đumbir sadrži preko 100 bioaktivnih jedinjenja, minerala, vitamina B6, B12, magnezijum, natrijum, kalcijum, gvožđe i druge elemente. Koristi se ne samo kao začinska biljka, već i kao lek i preventivno sredstvo za jačanje otpornosti organizma. Poboljšava dejstvo antibiotika i cirkulaciju. Ne sadrži toksične materije, pa se zato svakodnevno može koristiti.

Gingerol je uljana smola korena đumbira, predstavlja jak antioksidans i ima protivupalno i antibakterijsko dejstvo.

Foto: Unsplash.com

Narodna medicina đumbir koristi kod prehlada i gripa (preporuka je žvakanje svežeg đumbira ili čaj, ali i sveže ceđen sok).

Za dobar imunitet se preporučuje: svakog dana, ujutru na prazan stomak popiti čaj od kašičice izrendanog đumbira (ili đumbira u prahu), sok od limuna i kašičica meda. Kako deluje ovaj napitak: zahvaljujući kombinaciji aktivnih supstanci uzećete dozu vitamina iz meda i đumbira potrebnu organizmu u jutarnjim satima; gingerol će ublažiti bilo kakvo zapaljenje koje postoji na sluzokoži, a u kombinaciji sa medom stimulisati vaš imunitet. Količina vitamina C iz limuna će samo pojačati imunološko dejstvo đumbira.

Receptura narodne medicine je primenjena u potpunosti u prirodnom proizvodu Propomucil® Pretprehlada, prilagođena načinu života savremenog čoveka, koji nema vremena da pravi čajeve. 

Foto: Promo/Abela Pharm

Propomucil® Pretprehlada sadrži pored đumbira, prirodnog vitamina C i organskog meda, i cink i N-acetilcistein, i u kesici razmućenoj u pola čaše tople vode, dovoljno je da obezbedi prirodnu aktivaciju imuniteta. 

Đumbir nije mit, ali jeste legenda, koja će nas organizam, realno, učiniti jačim!

Autor: Pink.rs

#Đumbir

'