AKTUELNO

Sinergija ova dva vitamina daje potpun efekat na zdravlje vaših kostiju i opšte zdravlje.

Pojedini stručnjaci i istraživači veruju da visok unos vitamina D može da pospeši kalcifikaciju krvnih sudova i srčane bolesti među populacijom koja imaju nizak nivo vitamina K u krvi.

Nekoliko dokaza delimično podržava ovu ideju:

Toksičnost vitamina D uzrokuje hiperkalcemiju: Jedan od simptoma ekstremno visokih nivoa vitamina D (toksičnost) je hiperkalcemija, stanje koje se odlikuje izrazito visokim nivoom kalcijuma u krvi (1). U hiperkalcemiji, nivoi kalcijuma i fosfora postaju toliko visoki da kalcijum fosfat počinje da se akumulira u sluznici krvnih sudova.  

Kalcifikacija je povezana sa srčanim oboljenjima: Prema mišljenju stručnjaka, kalcifikacija krvnih sudova je jedan od glavnih uzroka bolesti srca (2).

[1] Pérez-Barrios C1, Hernández-Álvarez E2, Blanco-Navarro I2, Pérez-Sacristán B3, Granado-Lorencio F4; “Prevalence of hypercalcemia related to hypervitaminosis D in clinical practice”; Clin Nutr. 2016 Dec;35(6):1354-1358. doi: 10.1016/j.clnu.2016.02.017. Epub 2016 Mar; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26995293 ;

[2] Heine GH1, Nangaku M, Fliser D; “Calcium and phosphate impact cardiovascular risk”; Eur Heart J. 2013 Apr;34(15):1112-21. doi: 10.1093/eurheartj/ehs353. Epub 2012 Oct 28. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23109644 ;

Nedostatak vitamina K je povezan sa kalcifikacijom: Opservacione studije su povezale niske nivoe vitamina K sa povećanim rizikom od kalcifikacije krvnih sudova (3) .

Vitamin K može smanjiti kalcifikaciju kod ljudi: Jedna kontrolisana studija kod starijih osoba pokazala je da je dopunjavanje sa 500 mcg vitamina K1 svaki dan tokom tri godine usporilo kalcifikaciju za 6% (4) .

Visok unos vitamina K može smanjiti rizik od srčanih oboljenja: Ljudi koji dobijaju velike količine vitamina K2 iz svoje ishrane imaju smanjen rizik od kalcifikacije krvnih sudova i bolesti srca (5).

Jednostavno rečeno, toksičnost vitamina D može da izazove kalcifikaciju krvnih sudova, dok vitamin K može sprečiti da se to dogodi.

[3] Shea MK1, Holden R; “Vitamin K status and vascular calcification: evidence from observational and clinical studies”; Adv Nutr. 2012 Mar 1;3(2):158-65. doi: 10.3945/an.111.001644;  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22516723 

[4] Shea MK1, O'Donnell CJ, Hoffmann U, Dallal GE, Dawson-HughesB, Ordovas JM, Price PA, Williamson MK, Booth SL; “Vitamin K supplementationand progression of coronary artery calcium in older men and women”;  Am J Clin Nutr. 2009 Jun;89(6):1799-807. doi: 10.3945/ajcn.2008.27338. Epub 2009 Apr 22.; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19386744 

[5] Beulens JW1, Bots ML, Atsma F, Bartelink ML, Prokop M, Geleijnse JM, Witteman JC, Grobbee DE, van der Schouw YT; “High dietary menaquinone intake is associated with reduced coronary calcification”; Atherosclerosis. 2009 Apr;203(2):489-93. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2008.07.010. Epub 2008 Jul 19; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18722618

Foto: Unsplash.com

Kako možete dobiti dovoljno vitamina K?

Vitamin K dolazi u više različitih oblika, tradicionalno podeljenih u dve grupe:

Vitamin K1 (filokinon): Najčešći oblik vitamina K. Nalazi se u biljkama, naročito lisnatom zelenišu, kao što je kelj i spanać.

Vitamin K2 (menakuinone): Ovaj oblik je mnogo ređi u ishrani, i uglavnom se nalazi u hrani životinjskog porekla i nekim fermentisanim namirnicama. Vitamin K2 je zapravo velika familija jedinjenja, uključujući menakuinone-4 (MK-4) i menakuinone-7 (MK-7).

MK-4: Nalazi se u namirnicama životinjskog porekla kao što su jetra, mast, žumance i sir.

MK-7: Formira se bakterijskom fermentacijom i nalazi se u fermentisanim namirnicama, kao što su miso i kiseli kupus. Takođe ga stvaraju i vaše bakterije u crevima (6).

Pošto je vitamin K rastvorljiv u mastima, konzumiranje masti može poboljšati apsorpciju. Na primer, možete dodati malo ulja lisnatom zelenilu ili uzmite dodatke uz obrok koji sadrži mast.

Ako vas muči misao da li vašem organizmu i kostima obezbeđujete dovoljno vitamina K i vitamina D, imamo jedinstveno rešenje za vas. 

Potpuno prirodan preparat Herbiko K2D3® predstavlja optimalnu kombinaciju vitamina K2 i vitamina D3, za pravilnu mineralizaciju kostiju i očuvanje integriteta koštanog sistema, dok istovremeno štiti vaše zglobove od štetnih efekata kalcijuma.

[6] MasaoKanekiMDaStephen J.HedgesPhDbTakayukiHosoiMDaSaekoFujiwaraMDcAnthonyLyonsFRCSEddSt.JohnCreanMBBS, FDSRCSeNobuhikoIshidaMDfMamoruNakagawaBAgMasahiroTakechiBAgYoshihisaSanoPhDhYuzoMizunoMDaShinjiroHoshinoMDaMarikoMiyaoMDaSatoshiInoueMDaKiyomiHorikiMScaMasatakaShirakiMDiYasuyoshiOuchiMDaHajimeOrimoMDa; “apanese fermented soybean food as the major determinant of the largegeographic difference in circulating levels of vitamin K2: possibleimplications for hip-fracture risk “; NutritionVolume 17, Issue 4, April 2001,Pages 315-321; https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900700005542

Foto: Promo/Abela Pharm

Herbiko K2D3® povećava resorpciju kalcijuma iz hrane i omogućava njegovo pravilno iskorišćavanje. Na taj način, K2D3 omogućava da više kalcijuma bude na raspolaganju kostima, povećava ugradnju kalcijuma u kost i sprečava dugoročno opasne kalcifikacije zglobova i različitih organa.

Uzimanje preparata K2D3® preporučuje se:

• kod osteopenije, za prevenciju osteoporoze i kao dodatak terapiji osteoporoze,

• za sprečavanje nastanka i ubrzavanje zarastanja preloma,

• kod osoba koje uzimaju suplemente kalcijuma,

• kod osoba sa bolovima u zglobovima,

• kod osoba na terapiji kortikosteroidima i lekovima za epilepsiju

Mislite na svoje kosti. Zaštitite svoju budućnost…uz K2D3®!

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

'