Jelovnik koji se zasniva na namirnicama koje imaju antiinflamatorno dejstvo, može da pomogne u prevenciji različitih upala. Sastoji se od namirnica bogatih vlaknima, vitaminima i mineralima potrebnih organizmu za normalno funkcionisanje.
Trebalo bi što češće da jedete ribu, integralne žitarice, orašaste plodove, beli luk, đumbir, kelj, brokoli i spanać. Potrebno je da smanjite konzumiranje brze hrane, slatkiša i gaziranih sokova, takođe, izbegavajte mesne prerađevine, masne sireve i hranu prženu u ulju. Važno je da se hranite raznoliko i jedete što više svežeg voća i povrća.
Ova vrsta ishrane pomoći će kod umirenja znakova zapaljenja, kao što su crvenilo, otok, bolovi i upale. Ipak, nije namenjena samo osobama koje imaju neko oboljenje izazvano hroničnim upalnim procesima. Svrstava se u jedan od najboljih načina ishrane koji stručnjaci preporučuju svim uzrasnim kategorijama. Osim toga, izgubićete višak kilograma i ojačati imunitet, jer obezbeđuje unos svih potrebnih hranljivih supstanci koje održavaju telo zdravim.
PRVI DAN
Doručak: Omlet sa spanaćem
Ručak: Čorba od bundeve
Večera: Krompir zapečen u rerni, kuvano jaje
DRUGI DAN
Doručak: Ovsena kaša sa đumbirom i cimetom
Ručak: Zelena salata sa tunjevinom, maslinama i paradajzom
Večera: Ćuretina u sosu od paradajza
TREĆI DAN
Doručak:Ovsena kaša sa višnjama i komadićima crne čokolade
Ručak: Paprike punjene nadevom od ćuretine, spanaća i parmezana
Večera: Riba i krompir salata
ČETVRTI DAN
Doručak: Omlet od dva jaja
Ručak: Morska riba, salata
Večera: Kuvani krompir, zelje
PETI DAN
Doručak: Banana, ovsena kaša, jogurt
Ručak: Čorba od paradajza, piletina, grašak
Večera: Ćureći file, tost, zelena salata