Ako nemate kvasac, a želite da napravite domaći, krckavi hleb, predlažemo vam ovaj recept u kojem kvasac menja soda bikarbona.
Recept je veoma jednostavan, i već decenijama se koristi u brojnim zemljama sveta. Zgodno je i to što ga možete prilagoditi - pripremite ga ovako i poslužite uz ručak, ili od njega napravite sendviče, a možete mu dodati šećer i sušeno voće i od njega napraviti slatki hleb.
Sastojci: četiri šolje pčeničnog brašna, kašika sode bikarbone, kašika soli, četiri kašike maslaca, dve šolje jogurta, jedno jaje
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Pomešajte brašno, so, sodu zatim dodajte hladni maslac i mutite mikserom dok se ne sjedini. Viljuškom odvojeno umutite jaje i jogurt, i zatim dodajte mešavini brašna. Dobićete veoma vlažnu smesu, ali ne brinite.
Površinu za mešenje pospite brašnom i mesite testo oko dva minuta, dok ne dobijete ujednačenu smesu. Oblikujte je u kuglu, zarežite površinu i prebacite na pleh sa papirom za pečenje. Pecite oko 45 minuta, ili dok ne dobije zlatnu boju, a kada kucnete hleb, zvuči kao da je šupalj iznutra.
#Hleb
#kvasac
#sodabikarbona