AKTUELNO

Kašika, dve meda dnevno i eto dobrog imuniteta!

Med, poznat od davnina kao omiljena prirodna poslastica. Široko je primenjivan vekovima. Nažalost, danas je u te svrhe zamenjena mnogim konditorskim proizvodima i slatkišima. Vremenom se kroz praksu i korišćenje uvidelo da ima izrazito lekovita svojstva pored svojih nutritivnih vrednosti.

Nutritivna svojstva meda

Dokazano je da 100 gr meda sadrži :

 0,30 g proteina

 82,12 g kalcijuma

 2,00 mg magnezijuma

 52,0 mg kalijuma

 0,22 mg cinka

 0,03 mg vitamina B2

 0,024 mg vitamina B6

 82,40 gr ugljenih hidrata

 0,20 gr vlakana

 0,42 mg gvožđa

 4,00 mg fosfora

 4,00 mg natrijuma

 0,50 mg vitamina C

Lekovita svojstva meda

Med je oduvek poznat po svojim antimikrobnim i antibakterijskim svojstvima.

Još su naše bake znale da daju svojim potomcima kašičicu meda da ga rastope u ustima, i vrlo brzo bi grebanje, bol u grlu i suv kašalj bili sanirani.

To je bacilo akcenat na lekovitost meda, i dalje proučavanje njegovog sastava.

Pored toga što nam može pomoći u odbrani organizma od bakterija, virusa i gljivica, med poseduje i antioksidativna svojstva zahvaljujući tome što sadrži preko 30 vrsta polifenola.

Foto: Promo

Njegov pozitivan učinak na imunitet zasniva se na povećanju T i B limfocita, antitela, eozinofila,neutrofila, monocita i NK ćelija koje učestvuju u formiranju primarnog i sekundarnog imunog odgovora.

Med se kao narodni lek koristi u kombinaciji sa đumbirom, limunom i propolisom, gde sinergističkipodstuču imunitet, i održavaju ga na zavidnom nivou.

Iako se dijabetičarima savetuje oprez prilikom konzumiranja meda, on kod zdravih ljudi reguliše nivošećera u krvi.

Mere opreza

Med ne sme da se daje deci mlađoj od jedne godine. Oprez kod dijabetičara.

Organski med

Zbog sve veće zagađenosti kako okoline tako i vode, i prevelike upotrebe pesticida, javila se potrebaza organskom, kontrolisanom proizvodnjom svih namirnica, računajući i med.

Šta sve odlikuje organsku proizvodnju meda?

Organska prozvodnja meda podrazumeva kontrolisanu upotrebu opreme, odgovarajućeg materijala,lokaciju gde će se neki proizvod uzgajati, kao i posebno ophođenje i metode koje se primenjuju uproizvodnji.

U samoj proizvodnji organskog meda potrebno je da pčelar pre svega, ne sme držati pčele u blizinikultura koje nisu organski uzgajane.

Isto važi i za pašnjake sa prirodnom vegetacijom.

Zabranjeno je imati košnice u blizini livada i šuma koje su se na neki način podvrgale pesticidima idrugim zaštitnim hemijskim sredstvima.

Osnovni segmenti kućišta košnice, ramova, okvira koji se nalaze u direktnom kontaktu sa pčelama,medom ili voskom moraju da budu načinjeni pretežno od prirodnih materijala.

Foto: Promo

Pčele se prema organskim principima ne smeju hraniti veštačkom prehranom, pod kojom se podrazumeva i šećer, bez obzira da li je on organskog porekla.

Vrlo je važno zaštititi pčele na sve moguće načine, naročito u organskoj proizvodnji, gde se ne smeju koristiti lekovi kao ni bilo koje druge hemikalije.

Zašto organski med?

Med konvencionalne proizvodnje može da sadrži antibiotike i pesticide do propisanih količina, ali ne i organski med.

Kako u proizvodnji organskog meda proces pasterizacije nije dozvoljen, on sadrži znatno više hranljivih materija u odnosu na običan med.

Izgled obe vrste meda je identičan, ali je znatno bolji izbor potražiti sertifikat organske prouzvodnje prilikom kupovine meda, kako biste i Vi i Vaša porodica imali kvalitetnu namirnicu.

Pored toga, organsko pčelarstvo je jedan od procesa kojim se teži krajnjem rezultatu, prirodnom i kvalitetnom medu kao i očuvanju prirode.

Autor: promo

#med

'