AKTUELNO

Saznajte zašto su ova dva minerala ključna za odbranu i podizanje vašeg imuniteta.

Svedoci smo globalno novonastale epidemiološke situacije, i možemo reći da su u narednim danima mnogi važni i odgovorni zadaci pred nama, kako bi sačuvali svoje zdravlje, kao i zdravlje ljudi oko sebe. Pre svega, potrebno je da sledite uputstva lekara i stručnjaka, koja se odnose pre svega na pranje ruku i održavanje opšte higijene, ostajanje kod kuće, pravilnom i adekvatnom ishranom i obezbeđenjem potrebnih vitamina i minerala na dnevnom nivou.

Ipak, najvažnija stavka jeste naš imunitet. Kako ga očuvati i ojačati? Verovatno je većina vas upoznata sa osnovnim namirnicama i postupcima koji mogu ojačati naš imunitet. A da li znate da su za pravilnu i dobru funkciju vašeg imuniteta od ključne važnosti minerali magnezijuma i cinka? Sledi objašnjenje i zašto.

Naime, magnezijum i cink su minerali koji su odgovorni za podržavanje preko 300 važnih biohemijskih funkcija u vašem telu koje su potrebne za naše dobro zdravlje, a koje uključuju- sintezu proteina, proizvodnju DNK, stvaranje energije, normalno funkcionisanje svih sistema u organizmu, a naročito kardiovaskularnog, nervnog i koštanog sistema, sprečavanje upala, borbu protiv stranih tela i stvaranje i očuvanje našeg imuniteta.

Zašto nam je potreban magnezijum?

Magnezijum je mineral koji je u našem telu odgovoran za brojne funkcije, kao što su: regulacija sinteze proteina i normalno funkcionisanje enzima u telu, stvaranje energije, obezbeđenje noramlnog sna, poboljšavanje rada mozga i nervnog sistema, i sprečavanje upala i ključnih žarišta u telu.

Studija sa Univerziteta George Washington pokazala je da deficit magnezijuma dovodi do povećanog nivoa upala u telu, što negativno utiče na krvne sudove, kardiovaskularni i digestivni sistem, jer povećava oksidativni stres.

Nedostatak magnezijuma je povezan je sa oslabljenom funkcijom imunolškog sistema. Magnezijum ima veoma važnu ulogu u proliferaciji i funkciji limfocita, odbrambenih ćelija organizma. Konkretno, magnezijum je potreban za fazu prepoznavanja adhezije u reakciji citolitičkih T-limfocita, gde je magnezijum potreban kao gorivo za proizvodnju ovih odbrambenih ćelija organizma, koje se bore protiv upliva virusa i bakterija, i jačaju imuni odgovor na napade zdravih ćelija.

Preporučena dnevna količina magnezijuma je 375 mg magnezijuma dnevno.

Foto: Unsplash.com

Zašto nam je potreban cink?

Cink je mineral koji se u našem organizmu javja u u tragovima, ali koji koji našem telu treba svakog dana da bi očuvali svoje zdravlje. Cink igra vitalnu ulogu u brojnim funkcijama, uključujući imunološku funkciju, rast i razvoj, zdravlje mozga, raspoloženje i san, zdravlje očiju i kože i proizvodnju testosterona.

Ako organizam se ne dobija dovoljno cinka, to može dovesti do ozbiljnih nuspojava, ozbiljno narušiti funkciju imunološkog sistema i izazvati mnoge druge zdravstvene probleme.

Foto: Unsplash.com

Kako cink deluje kao sredstvo za povišenje imuniteta?

Postoji više načina na koji cink jača imunološki sistem, ali pre svega on aktivira enzime koji razgrađuju proteine u virusima i bakterijama, tako da se oni manje mogu širiti po telu. Cink takođe povećava aktivaciju ćelija odgovornih za borbu protiv infekcije.

Cink takođe smanjuje razne vrste upala u telu, uništava strana tela, i pojačava imuni odgovor na napade našeg organizma.

Studija iz 2013. godine državnog univerziteta Ohajo otkrila je da cink, „namamljen“ u ćelije koje se bore protiv infekcije, zaustavlja oštećenja imunološkog sistema. Naučnici su zaključili da, ako nema dovoljno cinka koji bi podržao imuni odgovor, tada višak neprijateljskih ćelija pokreće upale -potencijalno oštećuje zdrave ćelije i naš organizam.

Dnevna preporučena doza cinka je oko 10 mg.

Preparat Magnall® Immuno je jedinstvena formulacija magnezijuma i cinka, koja pomaže organizmuu održavanju normalne funkcije imunog sistema, održavanju zdrave funkcije mišića, u periodu oporavka od bolesti, kod teške fizičke aktivnosti, omogućava proizvodnju energije kako bi vašem organizmu obezbedilo normalno funkcionisanje.

Magnall® Immuno se naročito preporučuje u prevenciji prehlada i gripa ili kod hroničnih infekcija, jer podstiče jačanje i obnavljanje imunog sistema, kao i pojačani imuni odgovor organizma na napadevirusa i bakterija.

Da vaš imunitet p(ostane) neprobojan, pobrinuće se Magnall® Immuno!

Foto: Promo/Abela Pharm

Autor: promo

#Zdravlje

#cink

#magnezijum

'