AKTUELNO

Šta se događa s tijelom kad se ne unosi dovoljno vode?

Nedostatak vode se prvo odražava na krv, koja postaje sve gušća i sve teže prolazi kroz krvni sistem. Posledica usporenog krvotoka je usporeni dovod kisika i hranjivih tvari u organe.

Organi kao jetra i koža se sastoje od preko 60 odsto vode i zato su najosetljiviji na nedostatak vode. A prvi simptomi nedostatka vode koju čovek oseća su suva usta, nakon 5 sati osoba oseća slabost i usporenost budući da ne dolazi dovoljno hranjivih stvari do mišića u telu.

Kada će se tačno pojaviti prvi simptomi dehidracije zavisi o starosti osobe, pola, težine i aktivnosti koje provodi. Što osoba ima manje kila to će lakše dehidrirati, isto kao i osobe koje se više fizički troše. Aktivni ljudi potroše oko 2 litre vode dnevno, a osoba teška 70 kilograma čak 0,2 decilitra po satu.

Posledice nedostatka vode u organizmu su:

- u prvim satima se najviše suše usta

- nakon par sati se smanjuju psihičke sposobnosti - pada koncentracija, sposobnost reagovanja, kao i na sposobnost pamćenja

- u prvih pet sati se i pojavljuje slabost, raste telesna temperatura i ubrzava se puls

- nakon deset sati postajemo nestrpljivi i pospani

- nakon tri dana osoba pada u delirijum i dolazi do simptoma opasnih za život kao nesposobnost gutanja, problemi sa vidom i sluhom i isušena i neosetljiva koža

Simptomi smrti od dehidracije su grčevi, natečeni jezik i bolovi pri pokrenju

Doktori savetuju da je dnevno potrebno unositi dve, do dve i po litre vode u organizam. Naravno, količina zavisi od osobe do osobe i njegovih potreba i aktivnostima. Osoba koja trenira, ili se bavi fizičkim poslom, troši puno više vode i trebala bi unositi više tečnosti u organizam od osobe koja svoje dane provodi ispred računara.

#Voda

#Zdravlje

'