AKTUELNO

Prijatno!

Potrebno je za belu smesu: 100 ml vode, 100 g kristal šećera, 100 g kokosa, 150 g putera, 2 kašike šećera u prahu

Za tamnu smesu: 300 g mlevenog keksa, kašika kakaa, 10 kašika skuvane crne kafe, 100 g čokolade za kuvanje, 150 g šećera u prahu

Prvo skuvajte kafu bez šećera i ostavite da se hladi. U šerpicu ulijte vodu, dodajte kristal šećer i mešajući kuvajte 2-3 minuta. Sklonite sa vatre, pa umešajte kokos. Smesu ostavite da se hladi, povremeno mešajući da se ne bi stvrdnula.

Za to vreme dobro umutite mikserom puter sa šećerom u prahu da bude penasto i gotovo potpuno belo. Dodajte ohlađenu smesu sa kokosom, pa sve dobro sjedinite. Potom na pari ili u mikrotalasnoj rerni rastopite čokoladu, dodajte je mlevenom keksu zajedno sa ohlađenom kafom, kakaom i šećerom u prahu. Sastojke prvo sjedinite varjačom, pa mesite rukama.

Smesa treba da bude čvrsta da bi se rolat lako sekao. Ako se desi da ipak nije kompaktan, dodajte još rastopljene čokolade. Smesu podelite na dva dela.

Na pek-papir veličine rolata pospite šećer u prahu i razvaljajte pola tamne smese, preko stavite polovinu bele, pa ih pažljivo uz pomoć papira savijte. Isto učinite i sa drugim delom tamne i svetle smese. Rolate stavite na nekoliko sati u frižider, da bi se čokolada i puter dobro stegli, pa tek onda služite.

#Kafa

#Kolač

#rolat

'