AKTUELNO

Toliko je mekan i ukusan da će vam se odmah osladiti.

Sastojci: 250 g brašna sa visokim sadržajem glutena, 150 ml vode, 10 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 1 prstohvat šećera.

Priprema: Rastvorite kvasac sa prstohvatom šećera u mlakoj vodi. Promešajte i ostavite da nadođe. Prosejte brašno u kvasac i zamesite meko i glatko testo. U procesu mešenja dodajte i so.

Oblikujte cilindričan duguljasti hlepčić i stavite u pravougaoni kalup za kolač zapremine 1 l, prethodno namazan uljem ili maslinovim uljem. Prethodno obložite kalup papirom za pečenje ili aluminijuskom folijom i ostavite da nadođe i popuni kalup.

Ovaj hleb se priprema na pari, to je njegova tajna da bi bio mek i da nema koru.

Najbolje da imate uređaj za kuvanje na pari, u koji može da stane posuda za hleb. Ako nemate, možete da napravite nešto sa velikom šerpom sa vodom, na koju možete da stavite sito ili veliku cediljku istog prečnika i dovoljno duboku da bi mogao da stane kalup za hleb. Stavite je zajedno sa folijom ili papirom koji će da pokrije odozgo i poklopite poklopcem.

Pamuk hleb kuvajte na pari 45 minuta, nakon toga skinite sa ringle i ostavite nekoliko minuta. Izvadite iz kalupa i ostavite na rešetku da se ohladi.

Osim što je na ovaj način hleb mekan i ukusan, on izgleda aktraktivno sa mlečno-belom bojom i nema tvrdu koru. Idealna je za malu decu, ili ljude koji imaju problem sa zubima, koji teško zvaću tvrdu koru od hleba. Odgovara za sendviče i tost.

#kuvar

'