AKTUELNO

Otprilike četvrtina Japanki uzrasta od 20 do 49 godina se nije udavalo, pokazuju vldini podaci

Lepo odevena grupa neudatih žena kruži konferencijskom dvoranom prepunom stolova, neobavezno razgovarajući i razmenjujući životopise kako bi pronašle bračnog partnera. Sve su u pratnji roditelja. Jedna 39-godišnjakinja, koja novinarima ne želi da otkrije ime, kaže da "nije imala hrabrosti" da pronađe muža i odseli se od majke, koja je došla s njom na  organizovano sparivanje kakvih je u Japanu sve više.

Pritisak

"Nisam imala mnogo prilika da upoznam nekog. Na poslu je mnogo žena, ali malo muškaraca, kaže jedna Japanka.

Stručnjaci kažu da su razlozi velikog broja neudatih žena zastarele društvene norme i  sve veći  ekonomski pritisak otežavaju udaju. "Misle da je gubljenje vremena ulaziti u vezu s nekim ko ne ispunjava njihove uslove i da mogu pronaći bolje", tvrdi Masahiro Jamada, profesor sociologije sa  Univerziteta u Tokiju.

Takve osobe naziva "samcima parazitima", mada napominje kako i visoka cena stanovanja u Japanu otežava iseljavanje iz roditeljskog doma. Jedan 74-godišnjak u istoj dvorani traži ženu za svog 46-godišnjeg sina i ukazuje na dodatni problem - preteranu sramežljivost. " 

"Moj sin je trgovac. Dobar je u odnosu s klijentima, ali ne zna da priđe ženi." Na pitanje zašto ašto sin ne traži sam za sebe, otac odgovora: "Prezaposlen je". 

Shigeki Matsuda, takođe profesor sociologije, kaže da se radi o fenomenu koji se naziva hipergamija. 

"Japanke nastoje da pronađu muškarce s nivoom obrazovanja i radnim mestom iznad njihovog", objasnio je Matsuda.

Red za muškarca

Anegdota s organizovnog sparivanja kao da to dokazuje. Red žena stvorio se ispred muškarca koji je, pokazalo se, imao najveća primanja u dvorani. 

"Visoka razmera neudatih neće se promeniti dok žene ne prihvate ideju venčanja s muškarcem koji zarađuje manje od njih", kaže Jamada.

A pomažu li događaji poput ovoga u Tokiju da se to promijeni?

Šoji Vakisaka, čelnik organizacije koja je organizovala zabavu, kaže da je uspeh ograničen. "Otprilike dva odsto učesnika u proseku pronađe supružnika." Na zabavi je bila i bračna savetnica koji je prisutnima odmah savetovala da snize svoja finansijska očekivanja.

"Ne tražite previše. Nadam se da ćete izabrati onu osobu s kojom ćete se iskreno slagati."

#Ljubav

'