AKTUELNO

Kocka crne čokolade koja se topi u ustima je najbolji način da se izdvoji trenutak za uživanje. Ne samo da je ukusna, ova poslastica je i izuzetno zdrava, jer čuva srce.

Dosadašnje brojne studije pokazale su prednosti konzumacije crne čokolade. Zbog velikog sadržaja kakaa, ova poslastica je puna antioksidanasa i flavonoida koji su najvažniji kada je u pitanju očuvanje zdravlja srca.

Flavonoidi su biljna vlakna koji utiču na brojne biohemijske procese u organizmu pri čemu je najvažnija funkcija ta da smanjuju nivo lošeg holesterola.

Antioksidansi, sa druge strane, sprečavaju oksidaciju masti u telu što čuva krvne sudove i doprinosi boljem radu srca.

Crna čokolada je kao slatkiš najbolji izbor u odnosu na durge proizvode jer sadrži malo šećera i veliku količinu kako maslaca. Kakao maslac se pravi od zrna kakaa koji sadrži veliku količinu jedinjenja koja čuvaju srce.

Prema jednoj studiji koju su sproveli naučnici iz "Američkog saveza za srce , utvrđene su brojne prednosti konzumacije crne čokolade. U ovom istraživanju učestovale su osobe koje su imale problem sa gojaznošću, starosti od 30 do 70 godina, i koje su podeljene u tri grupe. Jedna grupa se hranila tipičnom američkom kuhinjom, druga je u svoju ishranu uključila bademe, a treća bademe i uz to crnu čokoladu.

Prema rezultatima studije, konzumacija crne čokolade i badema imala je najveći efekat na sniženje lošeg (LDL) holesterola i očuvanje zdravlja srca. U zaključku studije stoji da "umerena konzumacija badema i crne čokolade smanjuje rizik od srčanih oboljenja i poboljšava profil masti koji se unosi u organizam", napisao je doktor Judžin Li, koji je bio na čelu grupe naučnika koja je vodila ovo istraživanje.

Umerenost je ključ

Iako postoje brojni pozitivni benefiti konzumacije crne čokolade, previše unosa može voditi u drugu krajnost i uzrokovati probleme.

- Mislim da niko ne može pojesti toliku količinu čokolade da bi smanjio nivo holesterola, a da ne napravi štetu svom organizmu u vidu gojaznosti i povećanog šećera u krvi - kaže kardiolog Loren Gilstrap, a prenosi portal Insajd.

Umerno uživanje u crnoj čokoladi podrazumeva da unos ove poslastice ne prelazi vaše dnevne potrebe za kalorijama. Zato, kada sledeći put pravite proračun koliko kalorija treba da unesete, uvrstite i štanglu crne čokolade. Život će vam biti slađi, srce zdravije, a redukovana ishrana će se lakše podneti.

#holesterol

#srce

#čokolada

'