AKTUELNO

U jednoj šumi, na jugu Srbije nalazi se drvo koje izgleda kao da je napravljeno za potrebe nekog filma o Hobitima, a unutra se zapravo nalazi crkva.

Ova crkva je napravljena 1991. godine i nalazi se u selu Jovac, blizu Vladičinog Hana.

Neobična crkva posvećena je Svetom Pantelejmonu. Nije slučajno što se nalazi baš u ovom drvetu. U pitanju je drvo hrasta koje ima veliki značaj u srpskoj kulturi i mitologiji starih Slovena. Hrast se oduvek smatrao svetim drvetom i povezivano je sa bogom Perunom.

Koji god da je bio motiv umetnika da sagradi ovu crkvicu, nemoguće je poreći da je ono što je on stvorio krajnje jedinstveno i prelepo zbog svoje jednostavnosti.

Bajkovit prizor- crkva u potpunosti okružena prirodom.

View this post on Instagram

U dubini šume u Srbiji, jedno drvo krije trajnu. Iako izgleda poput kuće hobita ili nekog drugog stvorenja iz bajke, njegova prava svrha je potpuno drugačija. Nije u pitanju ni dom usamljenog čarobnjaka, niti dečija kućica na drvetu. Ovo je zapravo Božija kuća. Da, ovo je crkva! Ovu minijaturnu crkvu napravio je Dragoljub Krstić 1991. godine. Nalazi se u selu Jovac, blizu Vladičinog Hana, na samom jugu Srbije. Neobična crkva posvećena je Svetom Pantelejmonu, i ona nije posebna samo zbog toga što je sagrađena u drvetu već i zato što je sagrađena baš u drvetu hrasta. Hrast ima veliki značaj u srpskoj kulturi i mitologiji starih Slovena. . . #javolimsrbiju #crkvaudrvetu #crkvasvetompantelejmonu

A post shared by javolimsrbiju (@_ja_volim_srbiju_) on

#Putovanja

#vladičin han

'