AKTUELNO

Island je godinama atraktivna destinacija, posebno nakon što se deo serije "Igra Prestola" snimala na lokacijama širom ostrva. Sa svojim neverovatnim pejzažom, gejzirima, vodopadima, ali i polarnim svetlom i plažama sa crnim peskom, Island privlači turiste iz celog sveta.

Iako su žitelji naklonjeni turistima, primetili su da entuzijastični putnici ponavljaju iste greške. Od vožnje u nepogodnim uslovima, do neodgovarajuće odeće, evo pojedinih saveta kako da izbegnete najčešće greške tokom boravka na Islandu.

1. Ne kupujte flaširanu vodu

Islanđani se ponose činjenicom da imaju jednu od najčistijih voda na svetu, ali utoliko ih više nervira kada vide turiste kako izlaze iz prodavnice sa gomilom flaširane vode. Islanđani se šale kako je njihova flaširana voda samo česmovača u plastici, ali i upozoravaju na plastiku koja je štetna po okolinu. Zato je preporuka da uzmete flaše za višekratnu upotrebu, koje mogu da se kupe na svakom ćošku.

2. Ne preskačite tuširanje pre ulaska u bazen

Islanđani imaju veliku kulturu odlazaka na bazen i đakuzija na otvorenom. Toliko je rasprostranjena ta kutura da čak ruši granice među ljudima, te su mnogi mogli da zajedno sa predsednikom Islanda ili Bjork uživaju u vreloj vodi. Gotovo svaka kuća u svom dvorištu ima đakuzi, i pravi je užitak sedeti u vreloj vodi na otvorenom, dok pahulje padaju na lice.

Ali, pre ulaska u bazen, ili gde god da ljudi plivaju, morate da se istuširate od glave do pete, sapunom, bez kupaćeg veša, u kupatilima u okviru bazena. Ukoliko želite da se potopite u prirodnim izvorima u zabačenim delovima ostrva, preporuka je da se detaljno istuširate pre toga. Golotinja je uobičajena stvar među Islanđanima, i nikoga nije briga jer ste nagi. Razgovor u svlačionici dok ste potpuno goli je potpuno uobičajena stvar, tako da se opustite i istuširajte bez stresa. Takođe, ako imate dugu kosu, morate je vezati.

3. Poštujte vremenske uslove

Jedna od najčešćih grešaka je nepoštovanje vremenskih prilika. Zima je posebno teška i nepredvidljiva i savet turistima je da što češće proveravaju vremensku prognozu, iako i ona ume da zavara. Posebno apeluju turistima da prate vrlo precizna vremenska upozorenja i meteoalarm, s obzirom na jak vetar koji u određenim delovima ostrva može da okrene i cele kamione. Budite svesni da ćete možda morati da otkažete svoj obilazak ukoliko vremenski uslovi nisu pogodni. I zaboravite na kišobrane – na Islandu su potpuno beskorisni.

4. Obucite se slojevito

Ponekad ova fraza deluje smešno, ali slojevito oblačenje je najvažniji faktor za ugodno putovanje po ostrvu, ali i za običan odlazak do prodavnice. Vremenske prognoze obično nisu tačne, ali to je samo zbog činjenice da je vreme na Islandu toliko promenljivo, da vam u jednom trenutku trebaju kapa i šal a u drugom skidate jaknu. Ono što je najkonstantnija stvar na Islandu jeste njihov vetar, koji varira u jačini i koji u pojedinim trenucima ume ozbiljno da vas zaleluja. Islanđani rado kažu da izmenjaju sva četiri godišnja doba u toku jednog dana, te preporučuju tople slojeve i kapute, čak i u letnjim mesecima. Još jedna topla preporuka je spakovati vodootpornu odeću.

5. Budite nežni prema prirodi

Ne gazite mahovinu, nemojte da pomerate kamenje, ne uzimajte pesak ni kamenčiće. Poštujte znakove i ne skrećite sa puteva – oni nisu tu samo za vašu bezbednost, nego i za bezbednost prirode. Iako je turizam pozitivno uticao na ekonomiju ove države, Islanđani su bili svedoci vandalizma, nepropisnog bacanja đubreta ali i turista koji vole da se "olakšaju" bilo gde. Flora Islanda je vrlo delikatna i lako može da se uništi, te je preporuka da ipak pokažete malo poštovanja i da se informišete o prirodi Islanda pre svog putovanja, piše Huffpost.

#Putovanja

'