Pripremite ukusan kolač sa orasima i jabukama.
Kolač možete dekorisati šlagom, posuti prah šećerom ili kokosovim pahuljicama.
Sastojci: 5 velikih jabuka, oguljenih, bez semenki i grubo narendanih, 4 jajeta prstohvat soli, 3/4 šolje finog šećera, 2 šolje pšeničnog brašna (po mogućnosti tipa 450), 2/3 šolje ulja, 1 šolja grubo seckanih oraha i lešnika, 1 kafena kašika cimeta, 0,5 kašike praha đumbira, 1 kašika sode bikarbone, 1 kašika praška za pecivo.
Na vrh: 100 g šlaga, 1 kašika šećera u prahu
Opcionalno: 30 g kokosovih pahuljica ili omiljeni orašasti plodovi.
Priprema: Ovaj kolač se naziva i „veverica“ a svoj naziv duguje visokom sadržaju orašastih plodova. Savršeno za svaku priliku!
Kako ih pripremiti?
Belanca odvojite od žumanaca i umutite sa prstohvatom soli. Na kraju dodajte kašiku šećera i nastavite da mutite mikserom. Zatim dodajte žumance i ulje i nastavite da mutite. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom, cimetom i đumbirom. Dodajte vlažnim sastojcima i pomešajte kašikom ili lopaticom. Dodajte jabuke i orahe. Pravougaoni pleh obložite papirom za pečenje. Izlijte testo i stavite u rernu prethodno zagrejanu na 165 stepeni. Pecite oko 60 minuta. Nakon tog vremena, kolač dobro ohladite. Čvrsto umutite šlag. Na kraju dodajte šećer u prahu. Na vrhu razmažite šlag ili jednostavno umesto šlaga pospite kolač kokosovim pahuljicama ili rasporedite omiljene orahe.