AKTUELNO

Iako se o važnosti čia semena znalo još za vreme drevnih naroda, Maja i Asteka, savremeni svet je tek nedavno priznao ova semena kao superhranu.

Ova sitna semenka je bogata hranljivim materijama i zahvaljući neutralnom ukusu može se dodati u bilo koje jelo. Odlučili smo da vam otkrijemo koje pogodnosti čia semenke donose organizmu.

1. Održavaju zdravlje kostiju

Čia semenke su bogate različitim mineralima koji su dobri za zdravlje kostiju, a naročito kalcijumom. Samo 25 grama čia semenki sadrži 157 miligrama kalcijuma što je veća količina kalcijuma nego u 100 mililitara mleka.

2. Održavaju zdravlje zuba

Kalcijum ima glavnu ulogu da štiti kosti, a pomaže i da zubi ostanu zdravi. Glavni sastojak koji se nalazi u semenkama je BOR, koji stimuliše razgradnju magnezijuma, fosfora i mangana za rast jakih zuba.

3. Smanjuju rizik od dijabetesa

Nezasićene masti, vlakna i proteini, poznati su kao dobri regulatori nivoa šećera u krvi. Minisitarstvo poljoprivrede u SAD-u, smatra da su čia semenke jedna od najkorisnijih namirnica koje možete da koristite u lečenju dijabetesa.

4. Sprečavaju nastanak zatvora

Čia semenke su bogate vlaknima što doprinosi poboljšanju varenja. Staviše, zahvaljujući nerastvorljivim vlaknima koje sadrže, semenke se pretvaraju u gel kada dođu u kontakt sa vodom. Ova supstanca poboljšava rad creva i na taj način sprečava zatvor.

5. Ubrzavaju metabolizam

Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina B ubrzavaju metabolizam. Bogate omega-6 (masnim kiselinama), čia semenke pomažu telu da apsorbuje razne vitamine rastvorljive u mastima koji doprinose gubljenju kilograma.

#Zdravlje

'