Ko voli sveže i tople pogačice za doručak može da proba ovaj recept.
Sastojci: 500 g brašna, 300 ml vode, 10 g svežeg kvasca, kašičica soli, prstohvat-dva šećera, 2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Da bisle napravili ove prelepe rozeta hlepčiće, trebaće vam običan aparat za sečenje jabuka. Prosejte brašno u posudu. Rastvortite kvasac u 300 ml tople vode i dodajte bogat prstohvat šećera. Sipajte kvasac u brašno, dodajte dve kašike maslinovog ulja i jednu kašičicu soli. Umesite meko testo. Stavite ga ponovo u posudu, pokrijte providnom folijom i krpom. Ostavite posudu na toplom mestu, dok testo ne udvostruči zapreminu. Kada je testo gotovo, podelite ga na 8 jednakih delova. Od svakog dela napravite loptu, pospite je brašnom i pritisnite aparatom za sečenje jabuka, kako biste formirali rozetu. Veliki pleh obložite papirom za pečenje. Pospite papir brašnom i poređajte pogačice na rastojanju jednu od druge. Ostavite ih da narastu još pola sata. Ugrejte rernu na 190°C. Pecite pogačice dok ne dobiju zlatnu boju. Ako želite deblju koricu ostavite ih još 10-15 minuta u rerni.
#pogačice