AKTUELNO

Ako želite manje kilograma, a više zdravlja i samopouzdanja i spremni ste da promenite navike u ishrani da biste ostvarili taj cilj, u svoju ishranu uvrstite sledeće namirnice.

Do manjeg obima u struku za samo par dana? Teško da je moguće, osim u reklami sredstava za mršavljenje. Ipak, ako želite manje kilograma, a više zdravlja i samopouzdanja i spremni ste da promenite navike u ishrani da biste ostvarili taj cilj, ovo je popis namirnica koje u tome mogu da vam pomognu.

Jabuka - Idealna zamena za slatkiše kada vas uhvati želja za slatkim. Bogata je dijetalnim vlaknima, koji će vas zasititi, poboljšati probavu i stabilizovati crevnu floru. Ima diuretski efekat i oslobodiće vas viška telesne tečnosti.

Grejpfrut - Polovina grejpfruta koju ćete pojesti za doručak ili pola sata pre obroka daće vam osećaj sitosti i sprečiti prejedanje. Grejpfrut je poznat po bogatstvu vitamina C i po tome što snažno aktivira metabolizam koji podstiče razgradnju masnoća u telu. 

Crni biber - Zahvaljujući piperinu, svom aktivnom sastojku, crni biber se nalazi visoko na popisu namirnica koje ubrzavaju sagorevanje masnih naslaga. Ne samo to - na testovima je pokazao i da uspešno sprečava samo stvaranje neželjenih masnih ćelija u telu.

Cimet - Osim što štiti od upala, cimet je poznat i kao sredstvo koje pomaže da se ublaži apetit i produžiti osećaj sitosti. Smanjuje nivo šećera u krvi, pa se preporučuje i dijabetičarima koji žele da izgube suvišne kilograme. Svakako ga uključite u pripremu čajeva i obroka.

Zeleni čaj - Ova biljka poznata je po tome što će vaš metabolizam ubaciti "u petu brzinu". Uz njegovu pomoć, organizam brže topi masnoće, rešava se toksina i otpadnih materija, štiteći pritom srce i krvne sudove.

Borovnica - Ukusne bobice niskog glikemijskog indeksa pravo su bogatstvo nutrijenata. Na poseban način deluju na mobilisanje šećera za energetske potrebe tela i smanjuju holesterol, pa ih možete konzumirati bez brojanja kalorija.

Bademi - Orašasta poslastica puna proteina i vlakana neka vam uvek bude pri ruci, naročito ako želite da stanete u manji konfekcijski broj, jer ćete pomoću njih biti duže siti. Osim toga, dokazano tope naslage u abdominalnom području. Ako ih jedete u sirovom obliku svaki dan (ne više od jedne šake), studije pokazuju da ćete s njima ubrzati mršavljenje za čak 62 odsto!  

Čili (ljuta papričica) - Ljuta čili ili neka druga papričica zadužena je za termogenezu - stvaranje toplote u organizmu, što zahteva potrošnju dodatnih kalorija. Ovo pak dovodi do gubitka masnih naslaga, a pritom, pokazuju studije, stimuliše celi probavni sistem i štiti od čira na želucu.

Sočivo i ostale mahunarke - Mahunarke, među kojima je i sočivo, izvrsna su grupa namirnica za mršavljenje. Obiluju vlaknima, a imaju vrlo malo kalorija. Istraživanja pokazuju da osobe koje redovno konzumiraju mahunarke imaju uži struk i nižu telesnu težinu, kao i da su zaslužne za ravan stomak.

Spanać i zeleno povrće - Zeleno lisnato povrće neizostavni je deo jelovnika za gubitak kilograma. Bogato je vitaminima, među kojima su A i C, mineralima, naročito gvožđem i kalcijumom, a sadrži malo kalorija. Osećaj sitosti takođe je jedna od njegovih prednosti, a uz to pomaže probavu, kao i izlučivanje otpadnih materija i toksina iz organizma.  

#Dijeta

#Zdravlje

#mršavljenje

'