AKTUELNO

Devet osoba je preminulo, dok je više od 400 obolelih od novog i nedovoljno ispitanog koronavirusa.

Virus koji izaziva upalu pluća prvi put je otkriven u gradu u centralnoj Kini, a ova zemlja juče je prijavila veliki skok broja inficiranih novim tipom virusa koji liči na SARS, uključujući i prva dva slučaja u glavnom gradu Pekingu. 

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da u Srbiji nema mesta za paniku i najavio pojačanu kontrolu na graničnim prelazima. 

Prvi slučaj ovog virusa zabeležen je sredinom decembra, a reč je o vrlo teškom obliku virusa koji izaziva akutno popuštanje pluća, odnosno akutni respiratorni distres sindrom, kaže dr Tanja Radosavljević, pulmolog. Slučajevi su, ističe, bili pojedinačni.

- U prethodna dva sata broj umrlih popeo se na šest, 447 je obolelih, mada engleski stručnjaci procenjuju da ih je više od 1.700, a prvi slučaj zabeležen je i u Americi – kaže doktorka. Objašnjava da koronavirus pripada grupi virusa koje su izazvale SARS, a koji je ostao od 2003. na terenu Azije.

Foto: TV Pink Printscreen

Prvi simptomi, kako kaže, deluju krajnje banalno: javlja se prehlada na koju određeni broj ljudi reaguje jako loše i dolazi do akutnog otkaza pluća i smrtnog ishoda. 

- Smrtni ishod događa se brzo kod organizama koji imaju oštećeni imunitet. Tako je jedan od preminulih bio stariji čovek, dok je druga osoba, iako je imala 20 godina, imala i imuno kompromitovan organizam – kaže dr Radosavljević za “Novo jutro”. 

Nepoznato je koliko je novi tip virusa opasan, kao i kako je i gde nastao, ali mu se pridaje veliki značaj kako bi se o njemu vršila istraživanja, kako bi se na vreme reagovalo i kako bi se sprečilo njegovo dalje širenje, objašnjava prof. dr Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Foto: TV Pink Printscreen

- Rade se intenzivna istraživanja i nadzor nad ovim oboljenjima. Zbog konstantnog nadzora iz minuta u minut se prati broj obolelih. Prema poslednjim podacima prijavljeno je preko 400 obolelih i devet smrtnih ishoda. Inače, o epidemiji se ne može govoriti jer je reč o novom virusu – ističe Kisić Tepavčević za Pink.

Danas će, kako je najavljeno, Svetska zdravstvena organizacija održati sastanak stručnog odbora za hitne slučajeve kako bi se procenilo da li epidemija koronavirusa u Kini predstavlja vanrednu situaciju na međunarodnom nivou. Kako objašnjava Kisić Tepavčević, da li virus predstavlja globalnu pretnju zna se na osnovu načina na koji se prenosi, ali i od težine kliničke slike koju izaziva. Više o ovom virusu i eventualnim opasnostima znaćemo upravo nakon ovog sastanka.

#Novo jutro

#dr Tanja Radosavljević

#koronavirus

#prof. dr Darija Kisić Tepavčević

'