Bogat, kremast, punog ukusa i potpuno bez laktoze!
Pire krompir je savršen prilog u bilo koje doba godine i služi gotovo svakom jelu. Ne samo da se priprema vrlo lako, već vam je potrebno i vrlo malo sastojaka. I ako ste mislili da to možete napraviti samo na klasičan način sa maslacem i mlekom, onda ste pogrešili. Takođe možete napraviti ukusan pire krompir na potpuno veganski način!
Veganski pire krompir
Sastojci: 1 kg krompira, 4 kašike maslinovog ulja ili topljenog veganskog putera, 1/2 kašike soli, 1/2 - 3/4 šolje (125-200 ml), nezaslađenog biljnog mleka (soja, badem, zob,…)
Priprema:
1. Ogulite, isecite krompir i stavite u hladnu vodu. Stavite na šporet i prokuvajte.
2. Kuvajte na laganoj vatri 15-20 minuta. Kada je krompir mekan procedite od vode.
3. Vratite krompir na šporet i kuvajte na srednjoj vatri 2-3 minuta da voda ispari.
4. Krompir se miksira viljuškom ili mikserom.
5. Dodajte ulje i izmešajte.
6. Dodajte so i ponovo promešajte.
7. Sada sipajte mleko koje treba da bude vruće ili na sobnoj temperaturi i ponovo dobro izmešajte. Koristite više ili manje mleka, zavisno od željene konzistencije.
8. Poslužite odmah ili čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru 4-5 dana ili u zamrzivaču 1 mesec.