I samo ime ove poslastice ukazuje na to da se sprema u specijalnim prilikama.
Sastojci za koru: 6 jaja,10 kašika šećera, 6 kašika brašna.
Za krem: 1 litar mleka, 250 g šećera, 4 jaja, 3 kašike gustina, 2 vanilin šećera, 300 grama mlevenih oraha, 300 grama suvog grožđa, 250 grama slatkog od višanja.
Za ukrašavanje: 2 kesice šlaga, 200 ml mleka.
Priprema: Umutiti 6 jaja sa šećerom, pa dodati brašno i lepo sjediniti. Pravougaoni pleh obložiti pek papirom, izliti testo i peći 25 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Pripremit fil - u šerpi zagrejati 600 ml mleka i dodati šećer. U preostalo mleko dodati gustin. Razdvojiti belanca od žumanaca, a žumanca dodati u mleko sa gustinom. Dodati i vanilin šećer, pa sve sipati u mleko koje je provrelo i kuvati dok se ne zgusne.
Koru izvaditi iz tepsije i iseći na 15-ak kocki. Dno kvadratne staklene činije prekriti delom kocki kore, pa naneti deo krema. Na krem naneti mlevene orahe i suvo grožđe. Ponovo poređati kocke, pa krem, mlevene orahe i suvo grožđe. Ovo možete uraditi dva ili tri puta, kako želite. Na kraju naneti slatko od višanja.
Šlag umutiti sa mlekom i ukrasiti. Uživajte!
#Torta