AKTUELNO

Predlažemo nekoliko vežbi kojima možete da ojačate mišiće stomaka i celog trupa.

NEMA razloga da očajavate ako vam je popustila muskulatura stomaka i ne možete više da obučete svoju omiljenu haljinu ili pantalone. Sve što je potrebno je da ograničite unos kalorija pravilnim odabirom namirnica i da počnete da vežbate.

U suprotnom, stomak će samo da se uvećava, a lekari upozoravaju da je gojaznost u predelu stomaka rizična. Naime, endokrinolozi ističu da su nagomilane masnoće na abdomenu hormonski aktivne i kao takve mogu da naruše funkcionisanje celog organizma. Počnite da vežbate i da se hranite pravilno.

Predlažemo nekoliko vežbi kojima možete da ojačate mišiće stomaka i celog trupa.

Čučanj

Stanite uspravno dok u rukama držite tegove od po 1,5 kg. Čučnite lagano koliko možete, a istovremeno desnu nogu i ruke ispružajte napred. Vratite se u početni položaj. Ponovite vežbu šest puta jednom, a zatim i drugom nogom. Ovom vežbom zatežete butine, zadnjicu i stomak.

Rotiranje na lopti

Lezite na pilates loptu oslanjajući se ramenima na nju. Kolena savijte, pa podignite butine tako da su paralelne sa podlogom. Ruke ispružite ispred tela sa spojenim dlanovima. Pomerajte ruke u stranu okrećući se na desno sve dok se samo desnim ramenom ne oslonite na loptu, a ruke ne budu paralelne sa podlogom. Ne razdvajajte dlanove. Vratite se na početak, ponovite vežbu osam puta, pa zatim se okrećite u levu stranu. Vežba zateže i oblikuje stomak i struk.

Lopta ka kolenu

Oslonite se na levu nogu, desno koleno podignite ispred tela, do nivoa kuka, obema rukama držeći manju loptu iznad glave. Odstupite na desnu stranu u lagani čučanj, spuštajući loptu do desnog kolena. Ponovite vežbu 10 puta, na obe strane. Ovom vežbom se zateže unutrašnja strana butine i oblikuju ramena, kao i struk.

Bočni izdržaj

Lezite na levi bok, sa ispruženom nogama. Oslonite se na levu podlakticu, a u desnu ruku uzmite teg i ispružite je u ravni sa ramenima. Ne spuštajući desnu ruku, podignite se od podloge oslanjajući se na levu podlakticu i bočnu stranu stopala leve noge, dok desnu nogu držite iznad leve, zategnutu i ispruženu. Lagano se spuštajte na podlogu, pa ponovite vežbu 10 puta obostrano. Vežba jača rameni pojas i stomačne mišiće.

#Zdravlje

#vežbe

'