Prijatno!
STARINSKI MEDENjACI
Potrebno je - za testo: 5 kašika vode i 4 kašike meda, po 1 kašika masti i sode bikarbone, 200 g šećera, 500 g brašna, 2 žumanceta i 1 celo jaje, malo cimeta i soli.
Za sneg za medenjake: 3 belanceta, 9 kašika šećera u prahu, malo limunovog soka
Sve sastojke dobro zamesite i ostavite testo da odstoji sat vremena. Potom ga još jednom premesite, nauljite ruke i oblikujte kuglice veličine oraha. Stavite ih na pleh obložen pek-papirom, a zatim u rernu na 200 stepeni. Pecite medenjake dok ne potamne s donje strane.
Zatim mikserom čvrsto umutite belanca u sneg, dodajte šećer u prahu i limunov sok. Nastavite sa mešanjem na pari još oko 20 minuta. Medenjake stavite u veću posudu, umućena belanca istresite preko njih i brzo sve izmešajte.
Zatim sa svakog medenjaka kažiprstom skinite višak snega od belanaca, pa ih ređajte na celofan da se suše. Sutradan ih okrenite na drugu stranu da se i odozdo prosuše.
#Medenjaci
#Recept