AKTUELNO

Petarde su, uprkos zabrani policije, neizostavna zabava tokom novogodišnjih praznika. Opasnost preti ne samo ljudima, već i kućnim ljubimcima, pa se događalo da pas labilnog zdravlja, ugine od infarkta izazvanog strahom od „pucnjave“.

- Novogodišnji praznici su za mene noćna mora. Moj pas ima 12 godina i plašljiv je. Pored niskih temperatura od koje moram da ga zaštitim zbog njegove starosti, ja strepim i od petardi. Živim u blizini jedne osnovne škole, tako da je nama 20 dana pred i posle dočeka, kao na ratištu. Deca iz zabave bacaju petarde prolaznicima pod noge, ali i životinjama – kaže Jelica Zečević (24), navodeći da svog tibetanskog terijera, danima ne može da smiri zbog njegovog straha od pucanja, petardi i ostale „zvučne“ pratnje novogodišnjeg i božićnog slavlja.

Foto: Pixabay.com

Nije retko da pas i ugine, kako od povreda koje može da zadobije, tako i od samog straha. Vlasnici se ovih dana masovno javljaju veterinarima, pokušavajući da zaštite svoje kućne ljubimce. Neki od njih su prinuđeni da ih pošalju van grada ili da ih „sklone“ u apartmane za pse.

- Potražnja za apartmanima tokom novogodišnjih praznika je velika. Vlasnici su bezbrižniji kad su oni ovde i mogu rasterećeno da proslave novogodišnje praznike, kaže vlasnik pansiona za pse, gde je cena za jednodnevan „boravak“ kućnog ljubimca od 600 do 1200 dinara u zavisnosti kakav tretman želite za svog ljubimca.

Jedini način da vlasnik zaštiti psa ili mačku jeste da izbegava šetnje pored „rizičnih“ mesta, kao što su igrališta i škole. Najveći problem jeste sam doček Nove godine, kad se kroz grad prolome bljesci i „pucnjava“ pirotehnike. Kako bi se eventualna mogućnost da pas ili mačka uginu od straha, jedini način da se ljubimac zaštiti jeste savet veterinara.

- Postoje lekovi za umirenje pasa. To je posebna vrsta lekova, koja je drugačijeg sastava od humanih, koje koristi čovek. Postoji mogućnost i nije retko da pas od straha doživi infarkt i ugine. Životinje treba na vreme zaštititi i obratiti se vetrerinaru – kaže Vladimir Terzin, veterinar.

Foto: Pink.rs

Kako sami da pomognete svojim ljubimcima:

- spustite roletne u stanu, stavite peškire kod prozora i vrata da smanjite zvuk

- napravite neku vrstu skloništa, gde će se životinja zavući i osećati sigurno

- ako imate kavez stavite ga u najmirniji deo stana i pokrijte nečim tamnim

- ako se vaš pas oseća sigurnije u kadi ili ispod kreveta, pustite ga da se tamo sakrije

- ko vaš pas živi u dvorištu uvedite ga u kuću ili u podrum gde su zvukovi zaglušeniji

- nemojte da menjate svoje ponašanje jer ćete tako nahraniti strah svog ljubimca

- nemojte zaključavati ljubimce u malim prostorima, uvek treba ostaviti mogućnost da promene mesto

- na kraju, psima i mačkama čiji je strah toliko veliki moguće je dati sredstvo za smirenje, ali samo uz konsultaciju veterinarom

#Petade

#Strah

#kućni ljubimac