AKTUELNO

Biertan je selo u kojem se nalazi crkva za čiji ste neobičan zatvor možda čuli, a Unesko je ovu građevinu uvrstio među svetski baštinu.

Istorija ovog mesta zabeležena je od 13. veka kada u njemu žvelo oko 5.000 ljudi, što je ri puta više nego danas. Stanovnici koji su ostali da žive u ovom selu još uvek poštuju stari način života, pa su zaprežna vozila i razmene robe na trgu svakodnevnica Biertana.

Utvrđena crkva iz 15. Veka ima jednu malu, mračnu prostoriju, koja je danas muzej koji treba obići, ne toliko zbog onoga što ćete videti u toj sobi, već zbog priče koju ćete čuti. Nizak plafon i debeli zidovi među kojima se nalaze samo sto, stolica, orman i jedan krevet, a naići ćete i na dve lutke u ljudskoj veličini.

Ne deluje ni malo primamljivo, ali kada čujete da se u ova prostorija nazivala "bračni zatvor" u kojem su tri veka bili zatvarani oni koji su želeli da se razvedu možda postane zanimljivije.

Kada god bi neki par želeo da se rastane, lokalni biskup bi ih zatvarao na šest nedelja kako bi pokušali da reše svoje problemenakon što bi saopštili da žele razvod. Podaci pokazuju da je ovaj "bračni zatvor" bio veoma delotvoran, je je u tih 300 godina zabeležen samo jedan razvod.

Crkva nije blagonaklono gledala na razvode braka, pa je činila sve da spreči raspad porodicne zajednice, kao što se u to vreme mešala i u sve druge aspekte života meštana. Razvod se dopuštao samo u posebnim slučajevima, na primer, u slučaju prevare jednog od supružnika.

Čak je i tada postojala neka vrsta alimentacije, jer su nakon razvoda muškarci morali da izdržavaju žene i decu tako što bi im davao polovinu prihoda. Ali, ukoliko bi se muškarac oženio po drugi put i ponovo razveo, t druga žena ne bi imala pravo ni na šta.
Moguće je popeti se na vrh crkve, čija visina iznosi oko 11 metara, odakle se pruža pogled na selo, brežljke i vinograde. Iako vinogradarstvo više nije toliko zastupljeno, posetioci sela imaju mogućnost da posete vinske podrume i čuju priče o vremenu kada su bili ispunjeni vinom.

#Putovanja

'