AKTUELNO

Broj mladeža, njihova boja i oblik mogu da otkriju mnogo o vašem zdravlju.

Iz atipičnih mladeža, prema istraživanju, nastaje deset odsto melanoma, a više od deset atipičnih mladeža ukazuje na povećan rizik od nastanka melanoma.

Nije svaki mladež potencijalni rak kože, zato treba pratiti mladeže i njihove promene na koži.

Bezopasni mladeži obično su okruglog oblika i ne menjaju boju. Većina ovih madeža nalazi se na delovima tela koji su izloženi suncu. Što su madeži veći, veći je i rizik, pa se moraju češće proveravati.

Netipični mladeži su nešto veći od običnih i imaju tamnosmeđu, svetlosmeđu i crvenu boju. Njihov rub nije oštro ograničen od ostatka kože. U suštini su stabilni i bezopasni.

Oni mladeži koji naglo i brzo menjaju boju, veličinu i izgled, zahtevaju hitan pregled kod dermatologa i moraju hirurški da se odstrane.

Crveni madeži - najverovatnije su u pitanju takozvani senilni ili "cherry" angiomi - promene kože građene od proširenih kapilara. Upravo zato što su većinom bezazleni, doživljavamo ih kao estetski problem. Uklanjaju se ukoliko su većih dimenzija, na mestima gde mogu da se iritiraju, ili jednostavno, ukoliko estetski smetaju. Metode uklanjanja su, jednostavne i ne ostavljaju ožiljak.

I. P.

#Bolnica

#Kancer

#Lekar

#Rak

#mladež

'